Ciasto na Wszystkich Świętych — składniki
Pieczenie chlebków zadusznych, znanych również jako powałki lub peretyczki, to tradycja, którą pielęgnowano przez wieki. Dziś już nikt tego nie robi, ale warto przygotować dla swoich bliskich coś słodkiego do zjedzenia po powrocie z cmentarza. Do przygotowania ciasta na Wszystkich Świętych będzie ci potrzebna:
- 1 szczypta soli,
- 2 jajka,
- 200 g cukru,
- 200 g masła (w tym 100 g zimnego),
- 25 g świeżych drożdży,
- 250 ml ciepłego mleka,
- 650 g mąki pszennej.
Niezwykle ważne jest podzielenie kostki masła na dwie części — jedna powinna być zimna i trzymana w lodówce, aż do użycia, z kolei drugą będziemy roztapiać.
Sprawdź również: Zawsze źle smażyłem wątróbkę. Teraz pamiętam o pierwszym kroku i wychodzi idealna
Jak przygotować ciasto na Wszystkich Świętych?
Zacznij od przygotowania ciasta. Do rondelka włóż 100 g masła, rozpuść je, a następnie ostudź do temperatury pokojowej. Do ciepłego mleka dodaj łyżkę cukru oraz drożdże — odstaw na 15 minut, by drożdże zaczęły pracować. Do miski przesiej 500 g mąki, dodaj szczyptę soli, 100 g rozpuszczonego masła, 100 g cukru oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrób na gładką masę, przykryj ścierką i odstawa w ciepłe miejsce na około godzinę do półtora, by podwoiło swoją objętość. Pod koniec wyrastania przygotuj kruszonkę.
Sprawdź również: Ta przyprawia sprawia, iż rosół jest aromatyczny i rozgrzewający. Magda Gessler zawsze ją dodaje
Do miski wsyp 100 g cukru, dodaj 100 g zimnego masła pokrojonego w kawałki oraz 150 g mąki pszennej. Utrzyj wszystko palcami do uzyskania kruszonki. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni Celsjusza. Okrągłą formę o średnicy 23 cm wysmaruj masłem lub wyłóż papierem do pieczenia. Ciasto ponownie zagnieć i przełóż do tortownicy. Posyp kruszonką i piecz w rozgrzanym piekarniku przez około 35-40 minut, aż z wierzchu będzie lekko brązowe. Ciasto na Wszystkich Świętych możesz podawać zarówno jeszcze ciepłe, jak i po całkowitym przestudzeniu.
Zobacz też:
Gołąbki po turecku są lepsze niż tradycyjne. Jedna przyprawa "robi robotę"
Bardziej jesiennego śniadania nie jadłeś. Ten omlet to idealny przepis na chłodne dni
To ciasto czekoladowe zrobisz bez mąki z 4 składników. Jest miękkie jak chmurka