Ciasto na pierogi twarde jak podeszwa? Technolożka żywności wylicza błędy. "Odpoczynek"

kobieta.gazeta.pl 2 godzin temu
Zdaniem wielu przygotowanie ciasta na pierogi jest naprawdę bardzo proste. Jednak osoby początkujące często nie podzielają tej opinii. Skarżą się, iż ciasto wychodzi twarde i gumowate. Jak można temu zapobiec? Oto wskazówki od technolożki żywności, które sprawią, iż pierogi będą pyszne, a ich przygotowanie stanie się znacznie łatwiejsze.
Marta Szumiata, autorka instagramowego profilu @naukanatalerzu, nagrała krótki film na temat najczęstszych błędów, jakie popełniamy w trakcie przyrządzania pierogów. Technolożka żywności podkreśliła, iż to przez nie ostateczny efekt nie jest taki, jak byśmy chcieli. Poza tym cały proces staje się znacznie trudniejszy.


REKLAMA


Wałkowanie ciasta, lepienie pierogów i uszek jest prawdziwą katorgą, jeżeli popełnisz te błędy
- napisała pod swoim nagraniem Marta Szumiata.


Zobacz wideo "Gdybym skupiał się na tym, co robi konkurent, przegrałbym". Rafał Brzoska w "Z bliska":


Ciasto na pierogi jest twarde? Technolożka żywności o możliwych przyczynach
Pierwszy powszechny błąd to dodanie zbyt małej ilości wody. Składnik łączy ziarenka mąki w spójną masę. - Warto dodać ciepłą wodę, bo gluten szybciej się nawodni. Łatwiej będzie ci utworzyć zwięzłą masę - radzi autorka nagrania. Jaka ilość wody będzie odpowiednia? Jak podpowiadają najpopularniejsze przepisy w naszym serwisie Haps.pl, na kilogram mąki najlepiej dodać 400 mililitrów.


Kolejny dosyć częsty błąd to dodawanie zbyt dużej ilości soli. Przez to ciasto może być za twarde. - Sól wzmacnia siatkę glutenową - wyjaśnia technolożka żywności. Większość popularnych przepisów radzi, by na kilogram mąki dodawać małą łyżeczkę tego produktu.


Przygotowujesz pierogi? Nie zapomnij o "odpoczynku"
Trzeci błąd jest zdaniem autorki nagrania najgorszy. Dotyczy "odpoczynku" ciasta. Ekspertka radzi, by po zagnieceniu odłożyć je na godzinę. jeżeli o tym zapomnimy, późniejsze wałkowanie czy lepienie będzie wyjątkowo trudne. Niestety w wielu przepisach nie uwzględnia się tej informacji, przez co osoby początkujące mogą mieć spore problemu w trakcie przygotowywania pierogów.


Dlaczego ciasto na pierogi jest twarde?Zdjęcie ilustracyjne. Fot. Adam Stępień / Agencja Wyborcza.pl


Na koniec nagrania technolożka żywności wspomina też o dodaniu tłuszczu. Substancje zmiękczające, takie jak masło, olej, czy żółtka, sprawiają, iż ciasto jest bardziej elastyczne i łatwiej je rozwałkować. Z jakim farszem najczęściej robisz pierogi? Zachęcamy do udziału w sondzie i komentowania artykułu
Idź do oryginalnego materiału