Ciasto marchewkowe z orzechami wilgotne choćby kilka dni po upieczeniu. Zrobisz je z kilku tanich składników

stronakuchni.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: Anna Moyseowicz


Ciasto marchewkowe z orzechami to pyszna propozycja na podwieczorek bądź drugie śniadanie. Podczas pieczenia jego cynamonowo-orzechowy aromat roznosi się po całym domu. Do przygotowania wystarczy kilka składników, które z pewnością masz w kuchni. Niezwykle miękki i wilgotny wypiek pasuje zarówno do kawy, jak i gorącej herbaty. Posmakuje również dzieciom. Sprawdź przepis na ciasto marchewkowe z orzechami.

Spis treści

  • Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi
  • Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami
  • Jak zrobić ciasto marchewkowe z orzechami?
  • Jak podawać ciasto marchewkowe z orzechami?

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi to jeden z tych wypieków, który przywodzi na myśl wspomnienia. Ze względu połączenie orzechów i cynamonu kojarzy się z okresem jesienno-zimowym. Gdy za oknem panują chłód i ciemności, takie pyszności w połączeniu z gorącą herbatą potrafią skutecznie osłodzić wieczory.

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Podaję sprawdzony przepis na wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi. Choć marchewka kojarzona jest z wytrawnymi potrawami, idealnie sprawdzi się jako główny składnik deseru. Wypiek jest miękki, ale posiekane orzechy nadają mu ciekawej struktury. Dodatkową zaletą jest fakt, iż przygotowanie ciasta nie wymaga nietypowych składników, a wszystkie produkty są tanie i łatwe do kupienia.

Zobacz krok po kroku przepis na ciasto marchewkowe z orzechami

Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami

Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 30 minut + około 70 minut pieczenia
Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 320 gramów (2 szklanki) mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 220 gramów (1 szklanka) cukru,
  • 4 średniej wielkości marchewki,
  • ok. 190 mililitrów (3/4 szklanki) oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • ok. 100 gramów orzechów włoskich.

Ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi

Podaję sprawdzony przepis na wilgotne ciasto marchewkowe z orzechami włoskimi. Choć marchewka kojarzona jest z wytrawnymi potrawami, idealnie sprawdzi się jako główny składnik deseru. Wypiek jest miękki, ale posiekane orzechy nadają mu ciekawej struktury. Dodatkową zaletą jest fakt, iż przygotowanie ciasta nie wymaga nietypowych składników, a wszystkie produkty są tanie i łatwe do kupienia.

Zobacz krok po kroku przepis na ciasto marchewkowe z orzechami

Przepis na ciasto marchewkowe z orzechami

Liczba porcji: 16
Czas przygotowania: 30 minut + około 70 minut pieczenia
Stopień trudności: średni

Składniki:

  • 320 gramów (2 szklanki) mąki pszennej,
  • 4 jajka,
  • 220 gramów (1 szklanka) cukru,
  • 4 średniej wielkości marchewki,
  • ok. 190 mililitrów (3/4 szklanki) oleju,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 3 łyżeczki cynamonu,
  • ok. 100 gramów orzechów włoskich.

W galerii zobacz, jak krok po kroku wykonać ciasto marchewkowe z orzechami.

Jak zrobić ciasto marchewkowe z orzechami?

Przygotowanie:

  1. Jajka wyjmij wcześniej z lodówki, by zyskały temperaturę pokojową.
  2. Umyj i obierz marchewki. Zetrzyj je na drobnych oczkach.
  3. Posiekaj orzechy.
  4. Mąkę przesiej przez sitko do dużej miski.
  5. Do mąki dodaj proszek do pieczenia, sodę i cynamon.
  6. Do osobnej miski wbij jajka i ubijaj, dodając stopniowo cukier, aż powstanie puszysta masa.
  7. Do mieszanki jajecznej dodawaj stopniowo przygotowane wcześniej suche składniki. Miksuj na wolnych obrotach.
  8. Dodawaj cienką strużką olej, wciąż miksując.
  9. Dodaj startą marchewkę i orzechy, delikatnie wymieszaj.
  10. Wylej ciasto na przygotowaną wcześniej blaszkę.
  11. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz około 1 godziny i 10 minut. Czas pieczenia zależy od konkretnego piekarnika i wielkości wybranej formy.

Jak podawać ciasto marchewkowe z orzechami?

Ciasto najlepiej podawać po przestudzeniu. Nie jest ono mocno słodkie, więc śmiało można je posypać cukrem pudrem, polać lukrem bądź polewą czekoladową. Na talerzyku można dodać kleks bitej śmietany. Wyśmienicie smakuje z rozgrzewającą herbatą bądź kakao.

Idź do oryginalnego materiału