Dzie艅 dobry w weekend. Otwieramy "Weekendow膮 Cukierenk臋" Zapraszam dzi艣 na pyszne ciasto przek艂adane, kt贸re idealnie wpisze si臋 w 艣wi膮teczne menu. Karmelowe tiramisu to ciemny biszkopt nas膮czony kaw膮, prze艂o偶ony kremem budyniowym z mascarpone i kajmakiem, z warstw膮 nas膮czonych w kawie biszkopt贸w oraz polew膮 czekoladow膮 i dekoracj膮 z bitej 艣mietany posypanej kakao. Bajkowe, kremowe, przepyszne po艂膮czenie! Krem to po艂膮czenie ugotowanego budyniu z mascarpone i kajmakiem. Jest l偶ejszy w smaku od krem贸w ma艣lanych, bardziej delikatny, cho膰 trudniejszy do przygotowania. Ca艂o艣膰 艣wietnie ze sob膮 wsp贸艂gra. Ciasto pi臋knie si臋 kroi, dobrze przechowuje i smakuje wszystkim bez wyj膮tku! Bardzo polecam.
Wi臋cej przepis贸w na kremowe przek艂ada艅ce
- Katarzynka
- Murzynek z kremem 艣mietankowym
- Marysie艅ka
- S艂onecznikowiec

Ciasto karmelowe tiramisu
Idealnie kremowe, kawowe i karmelowe, delikatne mi臋ciutkie!
Ciasto karmelowe tiramisu
SK艁ADNIKI:
- BISZKOPT KAKAOWY:
- 4 jajka,
- 120g cukru,
- 20g kakao,
- 105g m膮ki pszennej,
- 2/3 艂y偶eczki proszku do pieczenia,
- 55ml oleju,
- KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE:
- 2 budynie 艣mietankowe (2x40g),
- 2 szklanki mleka,
- 2 艂y偶ki cukru,
- 1 艂y偶ka cukru wanilinowego,
- 500g serka mascarpone,
- 4 艂y偶eczki 偶elatyny (16g) +80g wody,
- 400g masy kajmakowej,
- PONCZ:
- oko艂o 1/2 szklanki zaparzonej kawy,
- POLEWA CZEKOLADOWA:
- 100g p艂ynnej 艣mietanki 30%,
- 50g gorzkiej czekolady,
- 120g mlecznej czekolady,
- DODATKOWO:
- 200g 艣mietany krem贸wki,
- 1 艂y偶ka cukru pudru,
- 20 pod艂u偶nych biszkopt贸w,
- oko艂o 200ml zaparzonej kawy do maczania biszkopt贸w,
- kakao do posypania
PRZYGOTOWANIE:
BISZKOPT KAKAOWY: Bia艂ka oddzielamy od 偶贸艂tek. Bia艂ka ubijamy na sztywn膮 pian臋. Nast臋pnie dodajemy stopniowo cukier, 艂y偶ka po 艂y偶ce, dalej ubijaj膮c. Po ka偶dej dodanej porcji cukru ubijamy 1-2 minuty i dodajemy kolejn膮 porcj臋. Ubijamy 艂膮cznie kilkana艣cie minut. Zmniejszamy obroty miksera na najmniejsze i dodajemy po jednym 偶贸艂tku kr贸tko miksuj膮c, tylko do po艂膮czenia. Podobnie dodajemy olej. Nast臋pnie stopniowo dodajemy m膮k臋 wymieszan膮 z proszkiem do pieczenia i kakao. Kr贸tko mieszamy szpatu艂k膮, tylko do po艂膮czenia sk艂adnik贸w. Form臋 23x28cm wyk艂adamy papierem do pieczenia. Wyk艂adamy ciasto do formy, wyr贸wnujemy. Biszkopt pieczemy oko艂o 30-35 minut w 180 stopniach, g贸ra-d贸艂.
Najlepiej biszkopt piec nie na 艣rodkowym, ale na ni偶szym ruszcie piekarnika. Gdyby biszkopt zacz膮艂 si臋 spieka膰 to przykrywamy go foli膮.
Po upieczeniu biszkopt studzimy. Zeskrobujemy wierzchni膮 sk贸rk臋 i kroimy go na p贸艂.
KREM BUDYNIOWY Z MASCARPONE: Do rondelka wlewamy 1 i 1/2 szklank臋 mleka, dodajemy cukier i cukier wanilinowy. Zagotowujemy. W pozosta艂ym mleku rozprowadzamy budynie. Budynie wlewamy na gotuj膮ce si臋 mleko, mieszamy i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia. Powierzchni臋 budyniu przykrywamy bardzo dok艂adnie foli膮 spo偶ywcz膮 i odstawiamy do ostygni臋cia. Nast臋pnie budy艅 ch艂odzimy w lod贸wce przez co najmniej 2h.
Sch艂odzony serek mascarpone i mas臋 kajmakow膮 umieszczamy w misie miksera. Ubijamy go przez kilkana艣cie sekund. Nast臋pnie dodajemy po 艂y偶ce zimnego budyniu i dalej ubijamy. Krem trzeba ubija膰 dosy膰 d艂ugo. Pocz膮tkowo zaczn膮 pojawia膰 si臋 grudki, ale po d艂ugim ubijaniu wszystkie sk艂adniki po艂膮cz膮 si臋 w kremow膮 mas臋. Mas臋 kremow膮 dzielimy na dwie r贸wne cz臋艣ci.
* Poniewa偶 po dodaniu 偶elatyny krem zacznie gwa艂townie t臋偶e膰 to proponuje podzieli膰 mas臋 kremow膮 na p贸艂 i doda膰 偶elatyn臋 najpierw do jednej cz臋艣ci, u艂o偶y膰 biszkopty, a dopiero p贸藕niej doda膰 偶elatyn臋 do drugiej cz臋艣ci kremu.
呕elatyn臋 rozdzielamy po r贸wno pomi臋dzy dwie szklanki i zalewamy wod膮, odstawiamy do nap臋cznienia. Tzn. do jednej szklanki wsypujemy 2 艂y偶eczki 偶elatyny i zalewamy 40g wody. Do drugiej szklanki wsypujemy 2 艂y偶eczki 偶elatyny i zalewamy 40g wody. Po tym czasie szklank臋 z nap臋cznia艂膮 偶elatyn膮 wk艂adamy na 5sekund do mikrofali, mieszamy. Znowu wk艂adamy na 5s do mikrofali i mieszamy. Post臋pujemy tak a偶 do momentu rozpuszczenia 偶elatyny.
Do rozpuszczonej 偶elatyny w szklance dodajemy 艂y偶k臋 kremu, mieszamy. Tak rozrobion膮 偶elatyn臋 wlewamy do kremu i miksujemy wszystkie sk艂adniki do po艂膮czenia. Od tego momentu pracujemy gwa艂townie z kremem, bo zacznie gwa艂townie t臋偶e膰.
POLEWA CZEKOLADOWA: 艢mietank臋 podgrzewamy prawie do zagotowania. Wy艂膮czamy ogie艅 i dodajemy posiekan膮 drobno mleczn膮 i gorzk膮 czekolad臋. Odstawiamy ca艂o艣膰 na 3 minuty. Nast臋pnie mas臋 mieszamy do po艂膮czenia. Czekolada powinna si臋 rozpu艣ci膰 i po艂膮czy膰 w jednolit膮 mas臋 ze 艣mietank膮. Gdyby czekolada jeszcze si臋 nie rozpu艣ci艂a to ca艂o艣膰 mo偶emy podgrza膰 jeszcze chwilk臋 w k膮pieli wodnej (tzn. naczynie z czekolad膮 umieszczamy nad paruj膮c膮 w naczyniu wod膮; naczynie nie powinno dotyka膰 lustra wody).
Drugim sposobem na przygotowanie polewy czekoladowej jest wykorzystanie mikrofali. W misce umieszczamy po艂amane czekolady i 艣mietank臋. Zawarto艣膰 miski podgrzewamy interwa艂owo po 10sekund w mikrofali. Po ka偶dym razie zawarto艣膰 miseczki mieszamy. Podgrzewamy tak kilka-kilkana艣cie razy, a偶 sk艂adniki si臋 po艂膮cz膮 i polewa b臋dzie jednolita.
Z艁O呕ENIE CIASTA: W blaszce 23x28cm uk艂adamy pierwszy blat biszkoptu. Nas膮czamy go r贸wnomiernie po艂ow膮 ponczu. Nast臋pnie rozsmarowujemy po艂ow臋 kremu budyniowego z kajmakiem. Na kremie uk艂adamy nas膮czone w kawie biszkopty.
* Biszkopty nas膮czamy w ostudzonej zaparzonej kawie zanurzaj膮c je w kawie po 1 sekundzie z ka偶dej strony.
Na biszkoptach rozsmarowujemy pozosta艂y krem budyniowy. Nast臋pnie wyk艂adamy drugi blat biszkoptu i nas膮czamy go r贸wnomiernie pozosta艂ym ponczem. Ciasto polewamy lekko g臋stniej膮c膮 polew膮 czekoladow膮. 艢mietan臋 krem贸wk臋 ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Przek艂adamy j膮 do szprycy zako艅czonej ko艅c贸wk膮 gwiazdk膮 (wilton 1M) i dekorujemy wierzch ciasta. Ciasto przed podaniem opr贸szamy kakao przez siteczko.
Ciasto odstawiamy na kilka godzin do lod贸wki. Przechowujemy je w lod贸wce, ale podajemy w temperaturze pokojowej (w贸wczas krem budyniowy mi臋knie).
呕ycz臋 smacznego!