Ciasto bez pieczenia inspirowane kultowymi ciasteczkami Hit, to idealny przepis na prosty deser. Budyniowy krem, kakaowe herbatniki i bita śmietana to połączenie idealne.
Ciasto Hit, to wspaniały pomysł na deser bez pieczenia. Inspiracją były kultowe ciasteczka z herbatników, przekładane kremem. Całość zwieńcza puch z bitej śmietany z delikatną, waniliową nutą. Aby herbatniki dokładnie się skleiły, każdą warstwę ciastek przekłada się ciepłą masą. W rezultacie herbatniki stają się miękkie i po nocy spędzonej w lodówce ciasto łatwo się kroi, a w ustach wręcz się rozpływa. Ciasto jest nie tylko proste w przygotowaniu, ale również składa się z podstawowych składników, które są łatwo dostępne. Mimo iż nie wymaga pieczenia, prezentuje się bardzo elegancko w postaci wysokich i zgrabnych kostek. Co tu dużo mówić – to po prostu hit!
Ciasto hit bez pieczenia
Składniki:
- około 800 g herbatników kakaowych
Krem budyniowy
- 700 ml mleka
- 200 g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 250 g masła
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru (40 g)
- 3 duże jajka
- 250 g kwaśnej śmietany 18%
Wierzch
- 1 łyżka cukru pudru
- 350 ml zimnej śmietanki kremówki 30%
- 1 łyżeczka cukru z wanilią (lub cukru wanilinowego)
- 1 łyżeczka fixu do śmietany
- kakao do posypania
Ciasto bez pieczenia- Pyszności; źródło Youtube Mała Cukierenka
Sposób przygotowania:
- Zacznij od kremu budyniowego. W garnku umieść mleko, cukier, cukier wanilinowy oraz masło. Podgrzewaj do momentu, aż masło się rozpuści, a cała mieszanka zagotuje.
- W osobnym naczyniu połącz jajka z proszkiem budyniowym oraz kwaśną śmietaną. Do zagotowanego mleka wlej tę mieszankę. Podgrzewaj na wolnym ogniu, aż masa zgęstnieje. Jej konsystencja będzie nieco rzadsza niż klasycznego budyniu.
- Gotową masę zdejmij z palnika i odstaw do wystudzenia. Przykryj folią spożywczą, aby na powierzchni nie powstał kożuch.
- Formę o wymiarach 25 cm x 30 cm wyłóż papierem do pieczenia i ułóż pierwszą warstwę herbatników. Przestudzony krem budyniowy podziel na cztery części. Jedną z nich wyłóż na herbatniki, później ponownie ułóż herbatniki, znów masę, aż do momentu, gdy skończy ci się krem. Na samej górze powinny znaleźć się herbatniki. Dociśnij je lekko.
- Wstaw ciasto do lodówki na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.
- W misce ubij zimną śmietankę wraz z cukrem pudrem, cukrem waniliowym oraz fixem na puszystą masę. Wyłóż ją na ciasto.
- Posyp całość kakao i podaj swoim bliskim. Smacznego!
Czym jest śmietan-fix?
Śmietan-fix, to popularny dodatek do ciast i deserów, który ułatwia przygotowanie kremów. Fix do bitej śmietany składa się ze skrobi i glukozy. Nie musisz się więc obawiać i śmiało dodawaj go do ciast. Połączenie tych składników sprawi, iż bita śmietana dłużej utrzyma swój kształt. Popularnymi zamiennikami śmietan-fixu są: żelatyna, mleko w proszku, czekolada czy serek mascarpone.
Przepis na kultową wuzetkę bez pieczenia znajdziesz na naszym kanale YouTube