Składniki na ciasto drożdżowe: Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe Odkryj sekrety udanej piekarniczej magii! Prosty przepis na ciasto drożdżowe 500 g mąki pszennej 50 g świeżych drożdży 250 ml mleka 100 g cukru 100 g masła 2 jajka szczypta soli Przygotowanie ciasta drożdżowego: W małej misce rozkrusz świeże drożdże, dodaj łyżkę cukru i łyżkę mąki, a następnie wlej ciepłe (ale nie gorące!) mleko. Całość dobrze wymieszaj i odstaw na około 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować i rozczyn się spieni. W dużej misce przesiej mąkę, dodaj resztę cukru, szczyptę soli. Następnie dodaj jajka i rozczyn drożdżowy. Zacznij wyrabiać ciasto manualnie lub przy użyciu miksera z hakiem do ciasta. Stopniowo dodawaj roztopione masło. Dobrze wyrobione ciasto powinno być gładkie, elasty
Ciasto drożdżowe to klasyka polskiej kuchni, która nieodmiennie kojarzy się z domowym ciepłem i smakiem dzieciństwa
inowroclaw.info.pl 2 miesięcy temu
- Strona główna
- Kuchnia
- Ciasto drożdżowe to klasyka polskiej kuchni, która nieodmiennie kojarzy się z domowym ciepłem i smakiem dzieciństwa
Powiązane
Bardzo prosta szarlotka. Przepis od siostry Anastazji
1 godzina temu
Polecane
Piwo w aptece. Już sprawdzają, czy to jest legalne
18 godzin temu
Amerykańska fundacja chce znaleźć lek na NZJ
21 godzin temu
Einzigartige Windmühle
22 godzin temu
Są gorsze niż cukier. Przez lata żyliśmy w błędzie
1 dzień temu