Ciasto drożdżowe jest bazą wielu smakowitych wypieków. choćby samo w sobie potrafi stanowić wyśmienitą przekąskę. Aby zachwycić się prostotą tego deseru, potrzebna jest cierpliwość i dokładność. Podpowiadamy, jakich błędów unikać podczas wyrabiania masy. Przestrzegając tych zasad, możesz mieć pewność, iż aromatyczna bułeczka zawsze będzie duża, mięciutka i wilgotna.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiliśmy domową czekoladę. Musisz sprawdzić ten przepis
Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe. Unikaj tych błędów, a wypiek zawsze się uda
W kuchni ważna jest precyzja, smak i cierpliwość. Im więcej dajemy czasu danym potrawom na redukcję lub odpoczynek, tym lepszy efekt uzyskujemy. Jedną z potraw, której ta zasada szczególnie dotyczy, jest ciasto drożdżowe. Największym błędem jest "pospieszanie go" podczas wyrastania. Niektórzy w tym celu ustawiają wyrobioną kulę blisko rozgrzanego kaloryfera lub w innych nagrzanych miejscach. Jest to jeden z kardynalnych błędów, którego należy unikać podczas pracy z ciastem drożdżowym. W ten sposób może dojść do nierównomiernego wyrośnięcia masy. Drożdże zawsze potrzebują od 1 do 2 godzin, aby zacząć pracować i zwiększyć objętość ciasta. Żeby jednak mogły swobodnie przeprowadzać ten proces, trzeba także wykazać się starannością podczas wyrabiania składników. Rób to ok. 10 minut, aby ciasto zdążyło się napowietrzyć.
Zobacz też: Szyszki ryżowe to zapomniany przysmak z dzieciństwa. Wystarczą ci trzy proste składniki!
Niektóre gospodynie, aby zwiększyć wilgotności, decydują się na dodanie do ciasta łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego. Niekiedy zamieniają też wodę na mleko.
Najprostsze ciasto drożdżowe z kruszonką. Ten tradycyjny wypiek migiem znika z talerzyka
Do przygotowania pysznego ciasta drożdżowego, które idealnie komponuje się z ciepłym mlekiem lub kakao, będziesz potrzebować:
500 g mąki pszennej,
25 g świeżych drożdży,
200 ml mleka,
100 g masła,
100 g cukru,
2 jajek,
szczypty soli,
5 kropel ekstraktu waniliowego.
Utworzenie masy zaczynamy od przygotowania zaczynu:
Mleko podgrzej do temperatury 30 stopni Celsjusza.
Wrzuć do garnka świeże drożdże, jedną łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki.
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.
W czasie gdy drożdże pracują, przygotuj pozostałe składniki. Do naczynia wrzuć resztę mąki i cukru, a także sól. Gdy zaczyn będzie już gotowy, przełóż go do miski. Następnie dodaj jajka, ekstrakt waniliowy oraz roztopione (ostudzone) masło. Produkty zacznij zagniatać ręką lub użyj robota kuchennego wyposażonego w hak do ciasta. Proces ten powinien trwać do momentu, aż ciasto będzie miękkie i przestanie się kleić. o ile jego struktura jest zbyt twarda, dolej trochę mleka.
Na stolnicę wysyp odrobinę mąki i wygnieć ciasto, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Teraz nadchodzi czas na formowanie wypieku. Najlepiej wyłożyć go w keksówce, aby zachował zgrabny kształt. Przed pieczeniem pozwól ciastu odpocząć przez 30 minut. Drożdżową przekąskę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. W połowie czasu pieczenia oprósz bochenek kruszonką stworzoną z 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła (wszystkie składniki dokładnie ze sobą utrzyj). Po wyjęciu wypieku wyłóż go na ruszt, aby mógł "oddychać" od spodu. W ten sposób nie zwilgotnieje i nie stanie się gumowate po ostygnięciu.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.









