Ciasto drożdżowe będzie puchate i miękkie jak z piekarni. Wystarczy pamiętać o tej zasadzie

g.pl 1 miesiąc temu
Dom pachnący świeżo upieczonym ciastem drożdżowym to jedna z najprzyjemniejszych wizji, jaką można wysnuć. Chcąc przygotować mięciutki jak chmurka wypiek, wystarczy przestrzegać pewnych zasad. choćby po kilku dniach będziesz zachwycać się delikatnym smakiem tego prostego deseru.
Ciasto drożdżowe jest bazą wielu smakowitych wypieków. choćby samo w sobie potrafi stanowić wyśmienitą przekąskę. Aby zachwycić się prostotą tego deseru, potrzebna jest cierpliwość i dokładność. Podpowiadamy, jakich błędów unikać podczas wyrabiania masy. Przestrzegając tych zasad, możesz mieć pewność, iż aromatyczna bułeczka zawsze będzie duża, mięciutka i wilgotna.


REKLAMA


Zobacz wideo Zrobiliśmy domową czekoladę. Musisz sprawdzić ten przepis


Przepis na puszyste i wilgotne ciasto drożdżowe. Unikaj tych błędów, a wypiek zawsze się uda
W kuchni ważna jest precyzja, smak i cierpliwość. Im więcej dajemy czasu danym potrawom na redukcję lub odpoczynek, tym lepszy efekt uzyskujemy. Jedną z potraw, której ta zasada szczególnie dotyczy, jest ciasto drożdżowe. Największym błędem jest "pospieszanie go" podczas wyrastania. Niektórzy w tym celu ustawiają wyrobioną kulę blisko rozgrzanego kaloryfera lub w innych nagrzanych miejscach. Jest to jeden z kardynalnych błędów, którego należy unikać podczas pracy z ciastem drożdżowym. W ten sposób może dojść do nierównomiernego wyrośnięcia masy. Drożdże zawsze potrzebują od 1 do 2 godzin, aby zacząć pracować i zwiększyć objętość ciasta. Żeby jednak mogły swobodnie przeprowadzać ten proces, trzeba także wykazać się starannością podczas wyrabiania składników. Rób to ok. 10 minut, aby ciasto zdążyło się napowietrzyć.
Zobacz też: Szyszki ryżowe to zapomniany przysmak z dzieciństwa. Wystarczą ci trzy proste składniki!
Niektóre gospodynie, aby zwiększyć wilgotności, decydują się na dodanie do ciasta łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego. Niekiedy zamieniają też wodę na mleko.


Najprostsze ciasto drożdżowe z kruszonką. Ten tradycyjny wypiek migiem znika z talerzyka
Do przygotowania pysznego ciasta drożdżowego, które idealnie komponuje się z ciepłym mlekiem lub kakao, będziesz potrzebować:


500 g mąki pszennej,
25 g świeżych drożdży,
200 ml mleka,
100 g masła,
100 g cukru,
2 jajek,
szczypty soli,
5 kropel ekstraktu waniliowego.


Utworzenie masy zaczynamy od przygotowania zaczynu:


Mleko podgrzej do temperatury 30 stopni Celsjusza.
Wrzuć do garnka świeże drożdże, jedną łyżeczkę cukru i dwie łyżki mąki.
Całość dokładnie wymieszaj i odstaw na 15 minut.


W czasie gdy drożdże pracują, przygotuj pozostałe składniki. Do naczynia wrzuć resztę mąki i cukru, a także sól. Gdy zaczyn będzie już gotowy, przełóż go do miski. Następnie dodaj jajka, ekstrakt waniliowy oraz roztopione (ostudzone) masło. Produkty zacznij zagniatać ręką lub użyj robota kuchennego wyposażonego w hak do ciasta. Proces ten powinien trwać do momentu, aż ciasto będzie miękkie i przestanie się kleić. o ile jego struktura jest zbyt twarda, dolej trochę mleka.
Na stolnicę wysyp odrobinę mąki i wygnieć ciasto, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Teraz nadchodzi czas na formowanie wypieku. Najlepiej wyłożyć go w keksówce, aby zachował zgrabny kształt. Przed pieczeniem pozwól ciastu odpocząć przez 30 minut. Drożdżową przekąskę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40 minut. W połowie czasu pieczenia oprósz bochenek kruszonką stworzoną z 100 g mąki, 50 g cukru i 50 g masła (wszystkie składniki dokładnie ze sobą utrzyj). Po wyjęciu wypieku wyłóż go na ruszt, aby mógł "oddychać" od spodu. W ten sposób nie zwilgotnieje i nie stanie się gumowate po ostygnięciu.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału