Ciasteczka z ciasta francuskiego z dżemem na jeden kęs. 4 składniki i masz maksimum rozkoszy na talerzu

g.pl 1 tydzień temu
Ciasteczka z ciasta francuskiego z dżemem to obłędnie pyszna słodka przekąska. Przygotowanie jest ekspresowe - wystarczy kilkanaście minut, żeby cieszyć się smakiem, od którego trudno się oderwać.
Ciasto francuskie to uniwersalny produkt, który można wykorzystać w kuchni na wiele sposobów. Pasuje zarówno do przekąsek na słono, jak i na słodko. Bez problemu dostaniemy je w większości sklepów, ale jedno opakowanie warto mieć także awaryjnie w lodówce. Na wypadek, jakby naszła Cię ochota na słodki przysmak do porannej kawy lub herbaty - taki jak z przepisu poniżej.


REKLAMA


Zobacz wideo Domowe ciasteczka z maszynki do mięsa. Przepis jak od babci


Ciastka z ciasta francuskiego z marmoladą to błyskawiczny deser, który pasuje na wiele okazji
Warto mieć w zanadrzu kilka sprawdzonych przepisów, które przydadzą się w awaryjnych sytuacjach. Taką może być np. nagły słodyczowy głód lub wizyta niezapowiedzianych gości. Niezależnie od okoliczności przygotowania, na pewno sprawdzą się ciastka z ciasta francuskiego z marmoladą. Wybór ciasta francuskiego ma wiele zalet:


jest to produkt łatwo dostępny i gotowy do użycia od razu
ma przyjemny, delikatnie maślany smak
po upieczeniu jest złociste i chrupiące
nie tylko dobrze smakuje, ale też wygląda bardzo dekoracyjnie


Ciastka z ciasta francuskiego z dżemem - przepis. Zacznij od przygotowania składników
Jakich składników będziesz potrzebować na ciastka z ciasta francuskiego z dżemem? Lista jest krótka. Wystarczy:


1 opakowanie ciasta francuskiego o wadze 300 g
1 jajko
dżem owocowy
cukier


Ciasto francuskie z dżemem - jak zrobić? Na przygotowanie zarezerwuj tylko kilka minut
Jak z powyższych składników wyczarować pyszne ciasto francuskie z dżemem? Poniżej instrukcja przygotowania krok po kroku:


Ciasto francuskie rozwijamy na płat i kroimy na kwadraty o tej samej wielkości
Na środek każdego kawałka wykładamy warstwę dżemu (ilość należy dostosować indywidualnie)
Dwa przeciwległe boki ciasta sklejamy ze sobą w ten sposób, aby powstała rurka
Ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
Delikatnie smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy odrobiną cukru
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni (góra-dół) i pieczemy przez ok. 10-12 minut (należy kontrolować stan wypieczenia)


Ciastka francuskie z dżemem owocowym - jaki smak wybrać?
Kwestią, na którą należy zwrócić szczególną uwagę podczas robienia ciastek francuskich z dżemem, jest wybór odpowiedniego nadzienia. Dobrze sprawdzą się dżemy o gęstej konsystencji, ponieważ nie będą one wpływały podczas pieczenia. Można postawić np. na powidła śliwkowe, marmoladę różaną, dżem porzeczkowy lub dżem morelowy.


Ciasto francuskie na słodko. Z dżemem czy kremem czekoladowym? Wybierz swój ulubiony smak
Zgodnie z powyższym przepisem można przygotować także alternatywną wersję ciasta francuskiego na słodko. Z dżemem smakuje znakomicie, ale warto wypróbować także przekąskę z kremem czekoladowym. W tym przypadku należy pamiętać o innej technice formowania ciasteczek - trzeba zlepić je tak, aby krem pozostał zamknięty w środku. W przeciwnym razie ryzykujemy, iż wypłynie podczas pieczenia. Gotowe ciasteczka można posypać cukrem pudrem lub polać domowym lukrem.
Zobacz też: Zupa ogórkowa będzie wyrazista, jeżeli zrobisz ją na tym bulionie. Domownicy będą prosić o dokładkę
Idź do oryginalnego materiału