Chrupiący kotlet i ciągnący się ser. Moja mama zrobiła Burgera Drwala w domu i opadła mi szczena

g.pl 1 miesiąc temu
Burger Drwala co roku wraca na salony i równie gwałtownie znika z menu, zostawiając po sobie rozczarowanie ceną. Po co zatem stać w kolejkach i jeszcze za to płacić? Jego domową wersję przygotujesz taniej i bez pośpiechu, korzystając z prostych składników. Efekt jest zaskakująco dobry.
Domowy Burger Drwala nie wymaga drogich produktów ani długich przygotowań. To proste połączenie dobrze doprawionej wołowiny, bekonu, panierowanego sera i sosu, który spaja całość. Wystarczy kilkanaście minut, by stworzyć sycące danie idealne na obiad lub kolację


REKLAMA


Zobacz wideo Jedyny taki McDonald\'s w Polsce! We Wrocławiu lokal stał się wielką atrakcją


Burger Drwala - przepis na domową wersję. Mięso, ser i chrupiący bekon w idealnej równowadze
W domowej wersji można dopasować każdy element do własnych upodobań. Wołowina pozostaje soczysta, panierowany ser dodaje kremowej konsystencji, a bekon podkreśla smak. To prosta kanapka, która nie potrzebuje wielu dodatków, by zachwycić.
Składniki na 2 Burgery Drwala:


300 g mielonej wołowiny
2 bułki do burgerów
6 plastrów bekonu
20 g sera gouda lub innego
garść sałaty lodowej, prażona cebulka
2 serki topione
bułka tarta, jajko


Sos:


2 łyżki majonezu
2 łyżki ketchupu
1 łyżeczka musztardy
½ łyżeczki wędzonej papryki i czosnku


Burger Drwala 2025 już w natarciu. Jak przygotować go w domu?


Zacznij od bekonu. Smaż go na zimnej patelni, aż zrobi się chrupiący. W tym czasie podpiecz bułki posypane startym serem i kawałkami bekonu; zyskają aromat i przyjemną chrupkość.
Serki topione uformuj w krążki i włóż do zamrażarki na pół godziny. Potem obtocz je w jajku i bułce tartej, najlepiej dwukrotnie, i usmaż na złoty kolor.
Z wołowiny uformuj dwa kotlety, smaż po kilka minut z każdej strony, dopraw solą i pieprzem.
Na koniec wymieszaj składniki sosu: majonez, ketchup, musztardę i przyprawy. Dzięki niemu burger zyska charakterystyczny, lekko dymny smak.


Czy jest już Burger Drwala? Złóż go lepiej, niż pracownicy McDonald's
Jak złożyć Burgera Drwala? Wbrew pozorom odpowiednia kolejność składników ma znaczenie. Zacznij od dolnej bułki, posmaruj ją sosem, ułóż plasterki bekonu, panierowany serek i burgera. Potem dodaj sałatę, prażoną cebulkę i odrobinę sosu na wierzch. Przykryj drugą częścią bułki i lekko dociśnij, żeby wszystko dobrze się połączyło.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.


Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google
Idź do oryginalnego materiału