Chrupiące paluszki z serem camembert. Idealna przekąska na wieczór z przyjaciółmi

pysznosci.pl 1 rok temu

Proste i efektowne paluszki z ciasta francuskiego z płynnym serem camembert to idealna przystawka na imprezę. Są stworzone do dzielenia się.

Jak podać camembert?

Camembert to jeden z najbardziej lubianych serów pleśniowych. Ma wyrazisty smak, który jednak w porównaniu do innych serów dojrzewających, wypada dość łagodnie, dzięki czemu zjednuje sobie sporo fanów. Pod wpływem wysokiej temperatury jego wnętrze staje się płynne. W połączeniu z chrupiącymi paluszkami z francuskiego ciasta tworzy niesamowitą przekąskę, wręcz stworzoną do dzielenia się z najbliższymi. Całość uzupełnia orzeźwiający drink na bazie Martini Fiero.

Chrupiące paluszki z camembert

Składniki:

  • 2 opakowania ciasta na tartę lub ciasta francuskiego
  • 170 g sera camembert
  • 3 łyżki musztardy
  • 10 plastrów szynki suszonej
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko – roztrzepane

Sposób przygotowania:

Na środku okrągłego arkuszu ciasta francuskiego umieść krążek sera camembert. Wystające części ciasta posmaruj musztardą. Ułóż plasterki suszonej szynki.

Paluszki z serem camembert- Pyszności

Przykryj całość drugim arkuszem ciasta francuskiego. Natnij brzegi i zawiń na kształt świderków. natnij również delikatnie ser camembert i wetknij plasterki czosnku.

Paluszki z serem camembert- Pyszności

Włóż do sera również kawałki świeżego rozmarynu. Jego aromat świetnie współgra z wyrazistym smakiem camemberta i podkreśla jego charakter. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu apetycznie się zarumieni. Ser polej delikatnie oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.

Paluszki z serem camembert- Pyszności

W międzyczasie przygotuj prosty drink na bazie Martini. Wypełnij lampkę lodem i wlej po 100 ml Martini Fiero oraz toniku. Drink możesz udekorować plasterkiem pomarańczy.

Paluszki z serem camembert- Pyszności

Po tym czasie wyciągnij przekąskę z piekarnika i przełóż na duży talerz. Odrywaj brzegi i zanurzaj je we wnętrzu roztopionego sera camembert.
Smacznego!

Paluszki z serem camembert- Pyszności

Idź do oryginalnego materiału