Proste i efektowne paluszki z ciasta francuskiego z płynnym serem camembert to idealna przystawka na imprezę. Są stworzone do dzielenia się.
Jak podać camembert?
Camembert to jeden z najbardziej lubianych serów pleśniowych. Ma wyrazisty smak, który jednak w porównaniu do innych serów dojrzewających, wypada dość łagodnie, dzięki czemu zjednuje sobie sporo fanów. Pod wpływem wysokiej temperatury jego wnętrze staje się płynne. W połączeniu z chrupiącymi paluszkami z francuskiego ciasta tworzy niesamowitą przekąskę, wręcz stworzoną do dzielenia się z najbliższymi. Całość uzupełnia orzeźwiający drink na bazie Martini Fiero.
Chrupiące paluszki z camembert
Składniki:
- 2 opakowania ciasta na tartę lub ciasta francuskiego
- 170 g sera camembert
- 3 łyżki musztardy
- 10 plastrów szynki suszonej
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko – roztrzepane
Sposób przygotowania:
Na środku okrągłego arkuszu ciasta francuskiego umieść krążek sera camembert. Wystające części ciasta posmaruj musztardą. Ułóż plasterki suszonej szynki.
Paluszki z serem camembert- Pyszności
Przykryj całość drugim arkuszem ciasta francuskiego. Natnij brzegi i zawiń na kształt świderków. natnij również delikatnie ser camembert i wetknij plasterki czosnku.
Paluszki z serem camembert- Pyszności
Włóż do sera również kawałki świeżego rozmarynu. Jego aromat świetnie współgra z wyrazistym smakiem camemberta i podkreśla jego charakter. Brzegi ciasta posmaruj roztrzepanym jajkiem, dzięki czemu apetycznie się zarumieni. Ser polej delikatnie oliwą z oliwek. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza i piecz przez 20 minut.
Paluszki z serem camembert- Pyszności
W międzyczasie przygotuj prosty drink na bazie Martini. Wypełnij lampkę lodem i wlej po 100 ml Martini Fiero oraz toniku. Drink możesz udekorować plasterkiem pomarańczy.
Paluszki z serem camembert- Pyszności
Po tym czasie wyciągnij przekąskę z piekarnika i przełóż na duży talerz. Odrywaj brzegi i zanurzaj je we wnętrzu roztopionego sera camembert.
Smacznego!
Paluszki z serem camembert- Pyszności