Dzisiaj na obiad miało być zupełnie coś innego, ale w nagłym przypływie inspiracji postanowiłam przygotować krokiety ziemniaczane ze szpinakiem. To danie idealnie sprawdza się wtedy, gdy zostają mi ugotowane ziemniaki z poprzedniego dnia. No dobrze, szczerze mówiąc rzadko się zdarza, żeby ziemniaki u mnie zostają z obiadu, ale zwykle gotuję ich więcej, bo wiem, iż w moim domu nie brakuje fanów takich domowych krokietów.
Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem – idealne na obiad lub kolację
Tym razem miałam też paczkę świeżego szpinaku, więc nie zastanawiałam się długo. Powstały chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku krokiety ziemniaczane z nadzieniem szpinakowym, proste, szybkie i bardzo smaczne danie, które można podać zarówno solo, jak i z ulubionym sosem czy surówką. Tanie jedzonko na obiad lub kolację.
Krokiety – comfort food idealny na każdą okazję
Krokiety, zarówno te klasyczne, naleśnikowe, jak i wersje ziemniaczane, to mój absolutny comfort food. Kojarzą się z domowym ciepłem, pysznym farszem i chrupiącą, złocistą skórką. Można je jeść na obiad, kolację, a choćby zapakować na lunch do pracy. Zawsze smakują tak samo dobrze.
Nie ma nic lepszego niż domowe krokiety ziemniaczane ze szpinakiem, idealne do sosu czosnkowego albo jako przekąska na ciepło. Przygotowałam aromatyczne nadzienie z czosnku, świeżego szpinaku, kremowego serka i odrobiny parmezanu. Szpinak wcześniej zalałam wrzątkiem. Dzięki temu gwałtownie zmiękł i znacznie zmniejszył swoją objętość, co ułatwiło jego obróbkę i nadziewanie krokietów.
Ziemniaki i szpinak to połączenie, które nigdy nie zawodzi. Kremowa konsystencja farszu i delikatne ziemniaczane ciasto sprawiają, iż te krokiety znikają z talerza szybciej, niż się pojawiły. To danie, do którego zawsze chce się wracać, zwłaszcza w chłodniejsze dni, kiedy szukamy czegoś naprawdę otulającego i sycącego.

Krokiety ziemniaczane ze szpinakiem
DrukujSkładniki:
500 g ugotowanych ziemniaków, przeciśniętych przez praskę
150 g mąki
1 jajko
200 g świeżego szpinaku
2 ząbki czosnku
3 łyżki parmezanu, utartego
50 g kremowego serka
sól do smaku
1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego
panko do panierki
tłuszcz do smażenia
Jogurt ziołowy
250 g jogurtu greckiego, 10% tł.
2 ząbki czosnku
3 łyżki majonezu
2 łyżki posiekanego kopru
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól do smaku
1 łyżka oliwy
płatki chili do smaku
Przygotowanie:
- Szpinak umyć, włożyć do miski i zalać wrzątkiem. Odczekać 3 minuty, aż zwiędnie. Odcedzić i opłukać zimną wodą. Przełożyć do malaksera. Dodać pokrojony w kostkę czosnek, parmezan i serek. Krótko zmiksować. Doprawić solą i pieprzem.
- Z ziemniaków, mąki i jajka zagnieść miękkie ciasto. Podzielić na 8–10 porcji. Uformować podłużne placki, nałożyć nadzienie i zawinąć do środka. Obtoczyć w panko i usmażyć na złoty kolor.
- W międzyczasie posiekać koper i szczypiorek, po czym wymieszać z jogurtem, oliwą, solą i płatkami chili.
- Podawać krokiety na ciepło z jogurtem ziołowym. Smacznego!