Mangold, zwany także boćwiną, burakiem liściowym lub szpinakowym, to warzywo często mylone z botwiną, czyli młodymi liśćmi i łodygami buraka ćwikłowego. W odróżnieniu od niego ma większe, twardsze liście o intensywniejszym smaku. Doskonale komponuje się w wielu potrawach. Ma delikatne blaszki i chrupiące łodygi. Sezon na to warzywo jest krótki i rozpoczyna się już lada moment, bo w maju. Warto więc skorzystać z niego, póki boćwina jest świeża i pełna wartości odżywczych.
REKLAMA
Zobacz wideo Jaką mamą jest Anna Wendzikowska? "Jeśli ktoś krzywdzi moje dziecko, budzi się we mnie matka lwica" [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Czy burak liściowy jest zdrowy? Warto go wprowadzić do codziennej diety
Burak liściowy to prawdziwa skarbnica witamin K, A i C oraz minerałów. Obfituje w żelazo, magnez i potas. Znajdziesz w nim również całkiem sporo fosforu i sodu. Ma wiele antyoksydantów, czyli przeciwutleniaczy. Jest również bogaty w błonnik. Wspiera nie tylko układ pokarmowy, ale także serce. Co więcej, reguluje ciśnienie krwi i pomaga utrzymać zdrową sylwetkę z uwagi na niską kaloryczność.
Od wieków jest stałym elementem kuchni śródziemnomorskiej. Szczególnym uznaniem cieszy się w Chorwacji, gdzie znany jest pod nazwą "blitva". Mieszkańcy tamtejszych regionów uwielbiają go podawać z ziemniakami i grillowaną rybą.
burak liściowy Irina Khabarova / Getty Images/istock.com
Jak jeść buraka liściowego? Możliwości jest wiele
Będzie świetnym urozmaiceniem codziennego menu. Charakteryzuje się dość nietypowym smakiem, stanowiąc fuzję kalarepy oraz szpinaku. Mimo iż na targowiskach czy w sklepie na próżno go szukać, to z powodzeniem można go samemu uprawiać, jeżeli dysponujemy wolnymi grządkami. To warzywo wyjątkowo łatwe w przygotowaniu. Można go zajadać zarówno na surowo jak i blanszować. Świetnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek i surówek.
Liście można przykładowo dusić z czosnkiem i ulubionymi przyprawami i podać jako dodatek do dań lub wykorzystać zamiast kapusty do gołąbków. Łodygi możesz również potraktować w formie przekąski, wcześniej ją upiec lub ugotować na parze. Wyśmienicie komponują się w towarzystwie sosu holenderskiego lub chrzanowego.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.