Lubicie piękne zdjęcia na Instagramie? Patrzycie na fotografie jedzenia i od razu robicie się głodni? Wszystko wygląda tak pięknie i w niczym nie przypomina zwykłych obiadów? jeżeli macie ochotę na coś nie tylko smacznego, ale też pięknego mam dla Was świetny przepis!
W tej zupie urzekł mnie najpierw kolor. Różowe potrawy są takie urocze. jeżeli mogą być także pyszne, jestem w siódmym niebie.
CHŁODNIK LITEWSKI to idealne rozwiązanie na upały. Jest sycący, a zarazem orzeźwia, kiedy żar leje się z nieba. Jego urok zwykle przekonuje choćby dzieci, które oprócz lodów najchętniej nic by nie jadły latem. W dodatku buraki są bardzo zdrowe, więc przemycicie trochę ważnych składników. Wszystkie ciężarówki- to przepis także dla Was bo buraki są źródłem naturalnego kwasu foliowego ;)
PRZEPIS:
pęczek botwinki z większymi buraczkami
3 ogórki gruntowe
szczypiorek (wg uznania)
koperek (wg uznania)
500 ml bulionu
600 ml kefiru
200 ml jogurtu greckiego lub śmietany
mały ząbek czosnku
łyżeczka soku z kiszonych ogórków
sól i pieprz
1. Botwinkę dokładnie umyj i obierz buraczki. Wszystko pokrój w kosteczkę, oddzielając łodygi od liści i buraczków.
2. Pokrojone buraczki i łodygi dodaj do bulionu i gotuj pod przykryciem ok 15 minut.
3. Dorzuć pokrojone drobno liście i gotuj jeszcze 5 minut.
4. Ostudź wywar, najlepiej wsadzając garnek do zlewu wypełnionego zimną wodą. Uważaj by nie nalała się do garnka, jak u mnie ;) W międzyczasie pokrój w kosteczkę ogórki, szczypiorek i koperek.
5. Do ostudzonej zupy, powoli dolewaj kefir i opcjonalnie śmietanę lub jogurt grecki.
6. Dodaj pokrojone w kostkę ogórki, szczypiorek i koperek. Wciśnij czosnek i dodaj sok z kiszonych ogórków. Dopraw odrobiną soli i pieprzem.
SMACZNEGO!
photo by Madlen