Chłodnik jagodowy w roli głównej

lubelski.pl 3 dni temu

Chłodziec z czernic, taką nazwę nosiła popularna, kresowa zupa owocowa, niestety dziś zapomniana, a przecież chętnie jedzona jeszcze przez naszych dziadków. w tej chwili wracamy do smaków zapamiętanych z dzieciństwa, i chłodnik jagodowy należy do jednych z nich. Podawany z kleksem śmietany, listkami mięty, pokruszonymi ciasteczkami, przyprawiony aromatyczną wanilią i goździkami zachwyci, zwłaszcza w upalne lato. Smacznego!

Składniki:

300 g czarnych jagód

125 ml zakwasu z buraków*

2 łyżki cukru

1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 12 g cukru wanilinowego

3 goździki

2 łyżki gęstej śmietany

Przygotowanie:

Jagody opłukać na sicie, odsączyć, przełożyć do rondelka. Wlać 400 ml wody, dodać goździki i wanilię, cukier. Gotować 10 minut na małym ogniu, pod przykryciem. Wystudzić.

Przygotować sito wyłożone gazą, postawić na misce. Przelać ugotowane jagody z syropem, odsączyć, mocno zaciskając gazę.

Śmietanę wymieszać z zakwasem, połączyć z jagodowym syropem, wymieszać, wstawić na 2 godziny do lodówki.

Podawać chłodnik na zimno, z makaronem lub z grzankami z bułki lub ciastkami biszkoptowymi, udekorować listkami mięty i świeżymi jagodami.

* Zamiast zakwasu z buraków można wykorzystać czerwone, wytrawne wino.

Idź do oryginalnego materiału