Potrzeby starzejącego się organizmu są inne, niż osoby w młodszym wieku. Co powinni jeść seniorzy? Okazuje się, iż istnieje owoc, który ma nie tylko mało kalorii, ale także zawiera mnóstwo witamin. Kiwi to owoc aktinidii chińskiej, która rośnie dziko na terenie Chin. Owoce zostały spopularyzowane w XX wieku, kiedy ich przemysłową uprawą zajęła się Nowa Zelandia.
REKLAMA
Zobacz wideo Polacy mają problem z lekomanią? [SONDA]
Kiwi w diecie seniora. "Chiński agrest" to bogactwo składników odżywczych
Cechuje się soczystym i galaretowatym miąższem i włochatą skórką. 100 g kiwi zawiera jednie 60 kcal. Jak podaje zdrowie.gazeta.pl, pod względem zawartości witaminy C przewyższa cytrusy, dlatego warto włączyć je do codziennego jadłospisu. Regularne spożywanie tego owocu chroni organizm przed infekcjami i wzmacnia odporność.
Zobacz też: Nie tylko szampon i odżywka. Tak o włosy dbają Japonki. Pierwsze efekty widać od razu
Kiwi fot. flickr.com/Moyan Brenn/CC BY 2.0
To jednak niejedyna zaleta kiwi. Zawiera ono dużą ilość witaminy K, która jest niezbędna dla prawidłowego funkcjonowania organizmu osoby starszej, ponieważ wspiera układ sercowo-naczyniowy i pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu wapnia. Owoc jest także źródłem błonnika, a więc zapobiega zaparciom i utrzymuje prawidłową perystaltykę jelit.
Dlaczego warto jeść kiwi? "Włochaty owoc" pomaga obniżyć ciśnienie
Badania prowadzone na Uniwersytecie w Oslo pod przewodnictwem Mette Svendsen wykazały, iż regularne spożywanie kiwi (około trzech dziennie) pomaga obniżyć ciśnienie krwi. Warto pamiętać, iż chociaż to niezwykle zdrowy owoc, nie każdy może go jeść. Nie powinny po niego sięgać osoby z alergiami, a także ze stanami zapalnymi żołądka i wrzodami. jeżeli masz ochotę, to zagłosuj w naszej sondzie, która znajduje się poniżej.
Dziękujemy za przeczytanie naszego artykułu.
Zachęcamy do zaobserwowania nas w Wiadomościach Google.