Chcieli gotować z dania igieł sosny. Jednak agencja ds. żywności zakazuje jedzenia iglaków

natemat.pl 9 godzin temu
Federalna Agencja Żywności w Belgii (FASFC) musiała zaapelować o niejedzenie choinek po świętach. Ostrzeżenie zostało opublikowane po tym, jak miasto Gandawa rozpoczęło kampanię promującą podejście zero waste do choinek. „Jedną z sugestii było zrobienie zupy z igieł sosnowych, zainspirowanej tradycyjnym skandynawskim przepisem”. Niektórzy wzięli to sobie do serca, a konsekwencje mogą być tragiczne.


Chcieli robić dania z igieł. Agencja zakazuje jedzenia choinek


„Choinki hodowlane różnią się od tych rosnących dziko” – poucza FASFC i wyjaśnia, iż większość choinek ozdobnych traktowana jest silną chemią, mającą na celu zwiększenie odporności na choroby i odstraszenie szkodników.

Co więcej, drzewka te często pokryte są także substancjami ognioodpornymi. Pojawia się jednak pytanie, czemu w ogóle konieczne było opublikowanie pouczenia na temat tego, iż jedzenie choinek nie jest najlepszym pomysłem.

Okazuje się bowiem, iż pewne miasto Gandawa w trosce o ekologię postanowiło zwrócić się do mieszkańców, by ci drzewek po świętach tak po prostu nie wyrzucali. W końcu do wszystkiego można podejść w duchu recyklingu i zero waste.

Jak podaje serwis "Politico", jedną z sugestii było zrobienie zupy z igieł sosnowych, zainspirowanej tradycyjnym skandynawskim przepisem”. Warto wiedzieć, iż pomysł ten nie musiał wcale brzmieć dla mieszkańców jak absurd, bo z igieł świerkowych robi się w Skandynawii m.in. masło.

Nie trzeba jednak daleko szukać. I w polskiej kuchni znajdziemy przepisy na "zapomniany napar z sosnowych igieł" czy leczniczą sosnową herbatkę, nie mówiąc o nalewkach na bazie igieł. Trzeba jednak zdawać sobie sprawę, iż roślina użyta do celów spożywczych musi być całkowicie czysta. A takie zdecydowanie nie są drzewka sprzedawane na święta.

Wątpliwe jest więc zbieranie choinek dla zwierząt przez ogrody zoologiczne. jeżeli chcemy kierować się zasadami recyklingu i dbać o swoje zdrowie, choinkę najlepiej byłoby zostawić w miejscu przeznaczonym do gromadzenia odpadów zielonych.

W Polsce choinki są zwykle pryskane różnymi środkami ochrony roślin w celu ochrony przed szkodnikami i chorobami, a także aby zachować ich świeżość w trakcie transportu i sprzedaży. Do najczęściej stosowanych substancji należą:

Środki te mogą pomagać w zachowaniu estetyki i zdrowia choinki, jednak w okresie poświątecznym należy pamiętać o ich odpowiednim pozbyciu się, by nie zanieczyścić środowiska.

Idź do oryginalnego materiału