Caritas zorganizuje warsztaty kulinarne

radiokielce.pl 4 godzin temu
Zdjęcie: Caritas zorganizuje warsztaty kulinarne


Caritas Diecezji Sandomierskiej wybudowała nowy obiekt na potrzeby magazynowe i warsztaty kulinarne dla osób objętych pomocą żywnościową.

Dyrektor organizacji ks. Bogusław Pitucha podkreśla, iż taka baza jest niezbędna. Instytucja zajmuje się redystrybucją żywności unijnej, sama też prowadzi zbiórki artykułów spożywczych na rzecz ludzi potrzebujących pomocy. Produkty te muszą być przechowywane w odpowiednich warunkach, spełniających standardy.

W nowym budynku prowadzone będą także zajęcia kulinarne dla osób korzystających ze wsparcia żywnościowego. Dietetyk pokaże i podpowie, jak wykorzystywać poszczególne produkty, aby nie marnować żywności, a przy tym, by posiłki były pełnowartościowe.

– Jest zaplecze kuchenne, za ścianą mamy magazyny żywności, gdzie produkty będą przywożone i składowane, a pani trener będzie pokazywała jak te artykuły przetworzyć. To, co uda nam się zrobić, będzie degustowane od razu na miejscu, w sali konsumpcyjnej – powiedział ks. Bogusław Pitucha.

Duchowny dodał, iż tego rodzaju zaplecze było bardzo potrzebne, bo do tej pory sandomierska Caritas nie miała takiej infrastruktury. Tymczasem, tylko w tym roku ze wsparcia żywnościowego, którym koordynować będzie ta organizacja, w ramach pomocy unijnej skorzysta 9,5 tysiąca osób.

Budowa i oddanie nowego obiektu wieńczy duży projekt, w ramach którego rozbudowano i zmodernizowano istniejące wcześniej magazyny na produkty spożywcze i kupiono sprzęt ułatwiający transport tych artykułów, czyli wózek widłowy i tzw. paleciak. Projekt objął także budowę placu manewrowego i parkingu przy magazynach żywności. Wszystkie prace kosztowały 5 mln złotych, z czego 4 mln złotych stanowiła dotacja z Krajowego Planu Odbudowy i Zwiększenia Odporności, przekazana przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

Idź do oryginalnego materiału