Królewskie wino
Marzysz o prawdziwie królewskim winie? To pierwszy znak, iż Twoje kubki smakowe podbije cabernet sauvignon. Ta wyjątkowa odmiana winogron bywa nazywana królem win. Wszystko za sprawą wyrazistego charakteru trunku, którego trudno pomylić z czymś innym. Wina cabernet sauvignon wyróżniają się głębią smaku, wyraźnymi taninami oraz wyczuwalną kwasowością. W nutach dominują zwłaszcza ciemne owoce m.in. jagoda, jeżyna, wiśnia czy czarna porzeczka. Dodatkowo w kolejnych warstwach dostrzega się następne wyjątkowe aromaty. Pod okrywą dojrzałych owoców kryją się nuty czekolady, tytoniu i drewna. Te ostatnie są charakterystyczne zwłaszcza dla wina dojrzewającego w dębowych beczkach. Cabernet sauvignon posiada wysoką zawartość tanin. Dzięki temu wino jest długowieczne, a z upływem lat nabiera jeszcze więcej złożoności. Standardowo zawartość alkoholu w cabernet sauvignon wynosi ok. 13-15%.
Gdzie uprawiany jest cabernet sauvignon
Współcześnie cabernet sauvignon jest jednym z najbardziej rozpoznawalnych szczepów. Jak powstał? Z naturalnego skrzyżowania cabernet franc i sauvignon blanc. Warto nadmienić, iż cabernet sauvignon jest wykorzystywane zarówno do produkcji wina jednoodmianowego, jak i do blendów m.in. w winie bordeaux bywa mieszane z merlotem. Uprawę cabernet sauvignon zapoczątkowano w Bordeaux i wciąż jest to jeden z regionów najbardziej słynących z uprawy tego szczepu. Poza tym cabernet sauvignon uprawiane jest m.in. w USA, Australii, Nowej Zelandii, Portugalii i na Węgrzech. Na Rafa-wino.pl znajdziesz wina pochodzącego z różnych zakątków świata, wym szerokie i zróżnicowane portfolio win ze szczepu cabernet sauvignon (sprawdź: https://rafa-wino.pl/60-wina-cabernet-sauvignon).
Cabernet Sauvignon vs. Pinot Noir
Porównajmy cabernet sauvignon do innego popularnego szczepu winorośli: pinot noir. Są to dwa zupełnie różne oblicza czerwonego wina. Cabernet Sauvignon zachwyca mocną strukturą, intensywnymi taninami i bogatymi aromatami czarnej porzeczki, pieprzu oraz dębu. To wino pełne charakteru, doskonałe do mięsnych dań i serów. Z kolei Pinot Noir to jego delikatniejszy, bardziej subtelny rywal – lżejszy, o jedwabistej strukturze i nutach czerwonych owoców, ziemi oraz przypraw. Doskonale sprawdza się solo lub w towarzystwie lżejszych potraw, jak pieczony drób czy grzyby. Szeroki wybór win ze szczepu pinot noir jest dostępny w sklepie online Rafa Wino: https://rafa-wino.pl/99-wina-pinot-noir-pinot-nero. Wybór między tymi dwoma szczepami zależy od okazji i gustu – moc i wyrazistość czy elegancja i finezja?
Z czym serwować Cabernet Sauvignon?
Impreza nie może się obyć nie tylko bez aromatycznego wina, ale także bez pysznego jedzenia. Pozostaje więc odpowiedzieć na pytanie, z czym najlepiej parować cabernet sauvignon? Na szczęście masz dość spory wybór, dlatego z pewnością wybierzesz coś odpowiedniego dla siebie. Cabernet sauvignon ma wyrazisty smak, dlatego dotrzymuje kroku równie charakternym potrawom. Jest świetnym napojem do dań mięsnych. Najczęściej jest podawane wraz z czerwonym mięsem. Idealnie podbija jego smak, a ponadto samo wciąż zachowuje swój styl. Cabernet sauvignon znakomicie współgra m.in. ze stekiem, żeberkami, gołąbkami, a także pieczoną dziczyzną czy jeleniem. Harmonizuje też z mięsami grillowanymi. o ile szukasz pomysłu na przekąski na imprezę, możesz zdecydować się na deskę serów i wędlin. Cabernet sauvignon idealnie podkreśli walory wędzonych wędlin, a także dojrzewających serów.
Ponadto jest to wino, które sprosta wyrazistym walorom serów pleśniowych, choćby mocnej gorgonzoli. Aromatyczne wino pasuje także do dań kuchni włoskiej, a zwłaszcza potraw bogatych w ser m.in. pizzy i lasagne. Bez wątpienia cabernet sauvignon posiada ogromny potencjał i jest to jedno z tych win, które warto mieć w domu. Pasuje zarówno do eleganckich przyjęć, jak i do szalonych imprez albo popołudnia spędzonego w gronie znajomych. Cabernet sauvignon najczęściej jest podawane do dań wytrawnych, jednak może być serwowane także z deserami. Warunkiem jest wyrazisty smak deseru. Świetnie nadadzą się szczególnie czekoladowe słodkości z wysoką zawartością kakao. W takim zestawieniu jeszcze lepiej będą wyczuwalne nuty czekolady kryjące się w cabernet sauvignon.