Spotkanie poświęcone pamięci profesora Edmunda Prosta odbyło się w siedzibie Lubelskiego Towarzystwa Naukowego w Lublinie.
Lekarza weterynarii, kierownika Katedry Higieny Żywności wówczas Akademii Rolniczej w Lublinie oraz wieloletniego prezesa Lubelskiego Towarzystwa Naukowego wspomina jego współpracownik i kontynuator badań, prof. Krzysztof Szkucik. – Profesor rozbudował i unowocześnił polską szkołę weterynaryjnych higienistów żywności. Przede wszystkim profesor był tytanem pracy. Bowiem oprócz działalności naukowej, był bardzo zaangażowany w życie społeczne, w towarzystwa weterynaryjne, w tym światowe stowarzyszenia lekarzy weterynarii.
Obecnie w Katedrze Higieny Żywności Zwierzęcego Pochodzenia na Uniwersytecie Przyrodniczym w Lublinie kontynuowane są badania zapoczątkowane przez prof. Emdmunda Prosta. Badania na etapie proteomicznym koncentrują się na drobnoustrojach mogących mieć negatywny wpływ na zdrowie człowieka.
POSŁUCHAJ PODCASTU: Sekrety nauki
Spotkanie jest elementem cyklu prezentacji naukowców, związanych z regionem lubelskim, którzy wnieśli znaczący wkład w rozwój różnych dyscyplin naukowych i tym samym przyczynili się do propagowania Lubelszczyzny zarówno w kraju, jak i za granicą.
SzyK / opr. WM
Fot. up.lublin.pl


![Jak przedłużyć świeżość masła? Proste triki, które działają naprawdę długo! [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2025/12/c42ef289-4fec-4acb-a0aa-5ddb4ea643c2-1.jpg)





![To dlatego makowiec pęka i wysycha. Oto, jak temu zapobiec [PORADNIK]](https://warszawawpigulce.pl/wp-content/uploads/2020/11/Makowiec.jpg)







