Burmistrz pod ostrzałem pytań. Ciąg dalszy afery obiadowej w Grodzisku

przegladregionalny.pl 1 dzień temu
Sprawdź, jak Grodzisk Mazowiecki reaguje na aferę obiadową.Początek problemu, który poruszył wszystkichJeszcze niedawno Grodzisk Mazowiecki stał się centrum ogólnopolskiej afery. Rodzice uczniów dokumentowali drastyczne nieprawidłowości w jakości szkolnych posiłków: robaki, pleśń, zgniłe owoce. Sprawa trafiła do mediów po reportażu „Uwaga!” TVN, który uruchomił lawinę reakcji. Głównym dostawcą posiłków była firma „Mały Smakosz”, której właściciel to litewski biznesmen Irmantas Norkus. Spółka już wcześniej była krytykowana za fatalną jakość usług w innych krajach – została choćby wpisana na „czarną listę” na Litwie. Więcej o całej aferze w naszym artykule:Burmistrz odpowiada: konkretne działaniaBurmistrz Tomasz Krupski przekazał obszerne wyjaśnienia w swoim liście otwartym opublikowanym 9. lipca. Gmina zdecydowała się na rewolucję w systemie żywienia: od września 2025 roku dania mają pochodzić z kuchni gminnych, a nie od zewnętrznych firm.W placówkach takich jak SP w Szczęsnem czy Przedszkole nr 6 powstaną własne kuchnie. Zatrudnieni zostaną kucharze, dietetyk i specjalista ds. jakości. Posiłki będą kontrolowane codziennie, również przez rodziców.Do końca 2025 roku kuchnie gminne pojawią się m.in. w ZSP nr 1 oraz w nowym przedszkolu przy ul. Orężnej. Wyremontowane zostaną także kuchnie w Przedszkolu nr 4 i SP2. Przewidziano także dokładny harmonogram prac oraz kosztorys – np. remont kuchni w ZSP1 pochłonie ponad 2,6 mln zł. W lipcu i sierpniu 2025 r. posiłki będą tymczasowo przygotowywane w kuchniach już istniejących, aby nie przerwać żywienia dzieci podczas wakacji.Kadry, HACCP i dietaNowy system wymaga nowego zespołu. Gmina zatrudni dodatkowe osoby – kucharzy, intendenta, dietetyka oraz specjalistę ds. jakości. Całość nadzorować będą dyrektorzy placówek, którzy także odpowiadają za bezpieczeństwo żywności. Wszystkie osoby odpowiedzialne za żywienie będą przeszkolone z HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Points - Analiza Zagrożeń i Krytyczny Punkt Kontroli). Wprowadzony zostanie również jednolity jadłospis dla całej gminy, co ułatwi kontrolę i zakupy - mówi w liście otwartym burmistrz Tomasz Krupski.Dialog z rodzicamiRodzice będą mogli uczestniczyć w kontrolach i będą mieli dostęp do dokumentacji. Powstanie także Społeczna Rada ds. Żywienia złożona m.in. z dietetyków, szefów kuchni i przedstawicieli rodziców. Władze Grodziska zapewniają o pełnej transparentności – konsultacje z rodzicami już się odbyły, a ich wyniki jednoznacznie poparły przejście na kuchnie gminne. Większość zadeklarowała też gotowość do poniesienia wyższych opłat za lepszą jakość posiłków. O wynikach ankiety wśród rodziców pisaliśmy tutaj:Co z winą i rozliczeniami?Władze Grodziska podkreślają, iż nadzór nad umowami cateringowymi spoczywał głównie na dyrektorach szkół. Firma „Mały Smakosz” nie ma w tej chwili zaległości wobec gminy, jednak inna spółka – Prima Sort – spłaca zadłużenie w ratach. Oficjalnie nie odnotowano zatruć pokarmowych, jednak władze przyznają, iż system komunikacji i reagowania wymagał poprawy – co teraz ma się zmienić.Czytaj więcej:
Idź do oryginalnego materiału