Brownie z kawą na Wielkanoc? Czemu nie! Zwłaszcza gdy za oknem typowa szwedzka aura – szaro, chłodno i bez śladu wiosny. Ale skoro mamy święto, to warto uczcić je czymś wyjątkowym. Co powiecie na kawałek intensywnie czekoladowego ciasta z kremem, który smakuje jak deserowa wersja porannej kawy?
Brownie z kawą, mascarpone i nutą świątecznego szaleństwa
To nie jest zwykłe brownie. To prawdziwa czekoladowa rozpusta z kremem kawowym inspirowanym dalgoną – lekkim, puszystym i nieprzyzwoicie pysznym. Czekolada i kawa to duet, któremu trudno się oprzeć. A jak już świętować, to pełną łyżką (albo dwoma).
Moje dzieci już dawno dorosły do kawy – to już dorośli mężczyźni – więc brownie z kawą wyjątkowo im smakowało. Ale nie ukrywam, iż często wracam też do klasyków: brownie z malinami albo to z piankami marshmallow. Brownie to przecież czekolada do potęgi drugiej!
Lubię eksperymentować z dodatkami – im bardziej wyjątkowe, tym lepiej. Brownie z pistacjami wygląda obłędnie i smakuje jeszcze lepiej. Albo wersja z jagodami, tymi prawdziwymi, leśnymi – bajka. No i brownie z jogurtem – wilgotne, delikatne, po prostu rozpływające się w ustach.
Prawda jest taka, iż czekolada wciąga. A jak już upiekę brownie… to przepadam.
Brownie z kawą dalgona – deser, który nie zna umiaru
A dziś, na wielkanocny deser, upiekłam brownie z kawą dalgona. jeżeli lubicie kawę i brownie z kremem – koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Serio, inaczej nie wiecie, co tracicie!
Ale ostrzegam – to ciacho to prawdziwa bomba kaloryczna. Brownie samo w sobie jest konkretne, a do tego jeszcze ten puszysty dalgona krem na kremówce i mascarpone… No cóż, po takim deserze siłownia aż się prosi. Ale warto. Dla smaku, dla chwili przyjemności, dla świątecznego „mmm…”.

Brownie z kremem dalgona
DrukujSkładniki:
Brownie
225 g masła
180 czekolady, 70% kakao
250 g cukru
120 g cukru trzcinowego
4 jajka
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
80 g kakao
180 g mąki pszennej
sól do smaku
Krem kawowy
240 ml śmietanki kremówki (36%)
3 łyżki nescafe
3 łyżki wody
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
2 łyżki cukru (ok. 30 g)
Przygotowanie:
- Nagrzać piekarnik do 165°C i wyłożyć formę papierem do pieczenia o wymiarach 25×25 cm. Odstawić.
- Rozpuścić masło razem z solą i 1/4 rozdrobnionej czekolady – w mikrofalówce lub na kuchence. Przelać do dużej miski.
- Dodać cukier, następnie jajka i wanilię. Wymieszać do połączenia składników. Dodać przesiane kakao, a potem mąkę. Mieszać do połączenia. Masa będzie gęsta. Dodać pozostałą czekoladę i lekko przemieszać.
- Przełożyć ciasto formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 minut – do momentu, aż środek się zetnie.
- Upieczone brownie ostudzić w formie. Ostudzone ciasto pokroić na kawałki. Z tej porcji wychodzi 12 większych ciastek lub 15 mniejszych.
- Wsypać kawę rozpuszczalną do miski, dodać wodę oraz cukier, a następnie wymieszać. Zmiksować całość na puszysty krem.
- W drugiej misce ubić schłodzoną śmietankę. Gdy zacznie gęstnieć, dodać mascarpone. Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Do ubitej śmietany dodać wcześniej przygotowaną kawę dalgona i delikatnie wymieszać szpatułką, aż powstanie jednolita masa.
- Napełnić rękaw cukierniczy kremem i wycisnąć dekoracyjne rozetki na każdym kawałku brownie. Udekorować ziarnami kawy.
- Wstawić brownie do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Wyjąć na około 15 minut przed podaniem. Smacznego!