Brownie z kawowym twistem – deser, który robi wrażenie

codojedzenia.pl 2 tygodni temu

Brownie z kawą na Wielkanoc? Czemu nie! Zwłaszcza gdy za oknem typowa szwedzka aura – szaro, chłodno i bez śladu wiosny. Ale skoro mamy święto, to warto uczcić je czymś wyjątkowym. Co powiecie na kawałek intensywnie czekoladowego ciasta z kremem, który smakuje jak deserowa wersja porannej kawy?

Brownie z kawą, mascarpone i nutą świątecznego szaleństwa

To nie jest zwykłe brownie. To prawdziwa czekoladowa rozpusta z kremem kawowym inspirowanym dalgoną – lekkim, puszystym i nieprzyzwoicie pysznym. Czekolada i kawa to duet, któremu trudno się oprzeć. A jak już świętować, to pełną łyżką (albo dwoma).

Moje dzieci już dawno dorosły do kawy – to już dorośli mężczyźni – więc brownie z kawą wyjątkowo im smakowało. Ale nie ukrywam, iż często wracam też do klasyków: brownie z malinami albo to z piankami marshmallow. Brownie to przecież czekolada do potęgi drugiej!

Lubię eksperymentować z dodatkami – im bardziej wyjątkowe, tym lepiej. Brownie z pistacjami wygląda obłędnie i smakuje jeszcze lepiej. Albo wersja z jagodami, tymi prawdziwymi, leśnymi – bajka. No i brownie z jogurtem – wilgotne, delikatne, po prostu rozpływające się w ustach.

Prawda jest taka, iż czekolada wciąga. A jak już upiekę brownie… to przepadam.

Brownie z kawą dalgona – deser, który nie zna umiaru

A dziś, na wielkanocny deser, upiekłam brownie z kawą dalgona. jeżeli lubicie kawę i brownie z kremem – koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Serio, inaczej nie wiecie, co tracicie!

Ale ostrzegam – to ciacho to prawdziwa bomba kaloryczna. Brownie samo w sobie jest konkretne, a do tego jeszcze ten puszysty dalgona krem na kremówce i mascarpone… No cóż, po takim deserze siłownia aż się prosi. Ale warto. Dla smaku, dla chwili przyjemności, dla świątecznego „mmm…”.

Brownie z kremem dalgona

Drukuj
Ilość porcji: 14 Czas przygotowania: 10 min Czas gotowania: 30 min 30 min
Nutrition facts: 200 calories 20 grams fat
Ocena 5.0/5 ( 1 Głosujący )

Składniki:

Brownie

225 g masła

180 czekolady, 70% kakao

250 g cukru

120 g cukru trzcinowego

4 jajka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

80 g kakao

180 g mąki pszennej

sól do smaku

Krem kawowy

240 ml śmietanki kremówki (36%)

3 łyżki nescafe

3 łyżki wody

1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

2 łyżki cukru (ok. 30 g)

Przygotowanie:

  1. Nagrzać piekarnik do 165°C i wyłożyć formę papierem do pieczenia o wymiarach 25×25 cm. Odstawić.
  2. Rozpuścić masło razem z solą i 1/4 rozdrobnionej czekolady – w mikrofalówce lub na kuchence. Przelać do dużej miski.
  3. Dodać cukier, następnie jajka i wanilię. Wymieszać do połączenia składników. Dodać przesiane kakao, a potem mąkę. Mieszać do połączenia. Masa będzie gęsta. Dodać pozostałą czekoladę i lekko przemieszać.
  4. Przełożyć ciasto formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 35 minut – do momentu, aż środek się zetnie.
  5. Upieczone brownie ostudzić w formie. Ostudzone ciasto pokroić na kawałki. Z tej porcji wychodzi 12 większych ciastek lub 15 mniejszych.
  6. Wsypać kawę rozpuszczalną do miski, dodać wodę oraz cukier, a następnie wymieszać. Zmiksować całość na puszysty krem.
  7. W drugiej misce ubić schłodzoną śmietankę. Gdy zacznie gęstnieć, dodać mascarpone. Wszystkie składniki powinny być dobrze schłodzone. Do ubitej śmietany dodać wcześniej przygotowaną kawę dalgona i delikatnie wymieszać szpatułką, aż powstanie jednolita masa.
  8. Napełnić rękaw cukierniczy kremem i wycisnąć dekoracyjne rozetki na każdym kawałku brownie. Udekorować ziarnami kawy.
  9. Wstawić brownie do lodówki, aby dobrze się schłodziło. Wyjąć na około 15 minut przed podaniem. Smacznego!
Czy skorzystałeś już z tego przepisu?
Daj znać jak Ci poszło? Otaguj mnie na instagramie
Idź do oryginalnego materiału