Brownie z czerwonej fasoli to alternatywa dla znanego ciasta czekoladowego, w zdrowszej wersji. W środku miękkie i wilgotne brownie będzie świetnym rozwiązaniem, jeżeli chcesz przygotować ciasto, do którego użyjesz tylko kilku składników.
Brownie w nowej odsłonie
Brownie z czerwonej fasoli to wariacja tradycyjnego brownie, czyli ciasta czekoladowego, w której jednym z głównych składników jest czerwona fasola z puszki. Fasola zastępuje w tym wypadku mąkę, a jednocześnie dodaje do ciasta kremowej konsystencji i nieco zdrowszych składników, takich jak białko i błonnik. Brownie z czerwoną fasolą jest zwykle słodkie, czekoladowe i wilgotne, a jednocześnie jest mniej kaloryczne i bardziej odżywcze niż tradycyjne brownie.
Przepis na brownie z czerwonej fasoli
Składniki:
- 400 g czerwonej fasoli z puszki, odcedzonej i opłukanej
- 3 jajka
- 1/2 szklanki kakao w proszku
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki miodu
- 1/4 szklanki oleju kokosowego
- 1/2 szklanki mąki migdałowej
- szczypta soli
- opcjonalnie: posypka z orzechów lub owoców
Sposób przygotowania:
- Jak upiec brownie z czerwonej fasoli? Przygotuj formę o wymiarach 20 × 20 cm, wyłożoną papierem do pieczenia, i rozgrzej piekarnik do 180 st. C.
- W blenderze zmiksuj czerwoną fasolę na gładką masę. Do miski dodaj jajka i miksuj na najwyższych obrotach przez około 1 minutę, aż zrobią się puszyste.
- Dodaj do miski miód, olej kokosowy oraz zmiksowaną fasolę i miksuj przez kolejne 30 sekund. Dodaj do miski mąkę migdałową, kakao w proszku, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli i miksuj przez kolejne 30 sekund, aż wszystkie składniki dobrze się połączą.
Wylej ciasto do formy i wyrównaj wierzch. - Posyp wierzch ciasta posypką z orzechów lub owoców, jeżeli używasz. Piecz przez około 25-30 minut, aż wierzch zrobi się lekko sprężysty.
- Wyjmij z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia przez około 10 minut, a następnie pokrój na kawałki i podawaj. Smacznego!
Na naszym kanale YouTube znajdziesz przepis na wafle z masą mleczno-kakaową: