Brokuł, należący do rodziny kapustnych, to skarbnica składników odżywczych: witaminy C, K, folianów, błonnika, potasu, wapnia i magnezu. najważniejszy dla zdrowia wątroby jest jednak sulforafan. Związek ten działa silnie przeciwzapalnie, chroni komórki przed stresem oksydacyjnym i, co najważniejsze, wspiera proces detoksykacji.
Regularne włączanie brokułów do diety (wystarczy porcja 150-200 gramów kilka razy w tygodniu) wiąże się z:poprawą profilu lipidowego (lepsze zarządzanie tłuszczami), obniżeniem poziomu enzymów wątrobowych, redukcją ryzyka stłuszczenia wątroby. Ponadto, błonnik wspiera florę jelitową, a foliany pomagają obniżać poziom homocysteiny, czyniąc brokuł warzywem polecanym także przy nadciśnieniu, zespole metabolicznym i wysokim cholesterolu.
Podlasie – region uprawy brokułów
Na Podlasiu rola brokuła stale rośnie! Region, a zwłaszcza okolice S