Boże Narodzenie coraz bliżej. Przepis na pierniczki

kurier-nakielski.pl 5 dni temu

Przepisem na świąteczne pierniczki dzieli się z nami marszałek Piotr Całbecki: – To tradycyjny przepis mojej mamy Sabiny Całbeckiej. Nic tu nie można zepsuć, wychodzą zawsze świetnie.

Składniki:

  • 16 szklanek mąki wrocławskiej
  • ½ kg miodu
  • 3,5 szklanki cukru (proporcję cukier/miód można zmienić na korzyść miodu)
  • 1 kostka Palmy
  • 4 jajka
  • mieszanka przypraw korzennych do smaku
  • 3 dkg sody oczyszczonej lub proszku do pieczenia
  • na karmel: 4 łyżki cukru + ½ szklanki wody

Przygotowanie:

  • Mąkę, cukier, całe jajka i sodę dobrze wymieszać (najpierw mąka z cukrem i sodą, następnie dodajemy jajka).
  • Miód, margarynę i przyprawy korzenne zagotować.
  • Przygotować karmel: z cukru i wody gotujmy na małym ogniu gęsty syrop, który pod wpływem temperatury powinien się skarmelizować.
  • Karmel i miód zagotować, odstawić do ostudzenia. Dodać do mąki, dobrze wygnieść.
  • Ciasto odstawić w chłodne miejsce na 2 dni.
  • Ciasto rozwałkować, wyciąć pierniczki foremkami, piec w rozgrzanym piekarniku.
  • Lukier: cukier z wodą mieszać na gorąco aż będzie biały, dodać octu, można też dodać kakao.

Smacznego!

Beata Krzemińska rzecznik prasowa Urzędu Marszałkowskiego

Fot. Piotr Całbecki

Idź do oryginalnego materiału