Boczniaki z żółtlicą i sosem teriyaki

rozmowki-kobiece.pl 1 tydzień temu

Czekam na kurki i prawdziwki, a tym czasie zbieram to, co akurat rośnie.

Tym razem trafiłam na ślicznej urody boczniaki, więc wykorzystałam je do kolejnego chwaścianego dania.

Boczniaki z orientalną nutą

Produkty:

Garść boczniaków (lub 2 sklepowe grzyby)

Marchewka, kawałek selera, kawałek pora

2 łyżki czerwonej soczewicy

Kilka alg wakame (jak się je lubi)

Duża garść żółtlicy

Łyżka sosu sriracha ( może być więcej jeżeli lubi się pikantne dania)

Łyżka sosu teriyaki

Garść zielonej kolendry

Łyżka oleju

Nori flakes i sezam do dekoracji

Żółtlica


Wykonanie:

Boczniaki kroimy na paski, marchewkę i seler trzemy na tarce, por siekamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy grzyby i warzywa i lekko podsmażamy.

Algi namaczamy, a następnie drobno kroimy. Dodajemy do warzyw, wlewając także wodę z moczenia.

Żółtlicę płuczemy, siekamy i przekładamy na patelnię.

Wrzucamy soczewicę. Doprawiamy sosami i gotujemy aż soczewica zmięknie.

Do smaku można doprawić sosem sojowym lub solą.

Kolendrę siekamy.

Kolendra

Gotowe danie wykładamy na talerz. Podajemy z makaronem lub ryżem.

Boczniaki z żółtlicą w sosie teriyaki

Na koniec sypiamy kolendrę, nori flakes i sezam.

Smacznego!

Boczniaki z orientalną nutą




Idź do oryginalnego materiału