Boczek rolowany

przepisnikmoniki.pl 2 miesięcy temu
Jak nie z wolnowaru, to może boczek z piekarnika? Tutaj również mięso peklowane możemy poddać obróbce termicznej w niskiej temperaturze i rozkoszować się na kanapkach smakiem własnoręcznie przygotowanej domowej wędliny. Potrzebujemy do tego kawałka mięsa, trochę czasu i cierpliwości oraz piekarnika ;)

Peklowanie - na sucho, ok. 3 doby (mój kawałek miał ok. 6 cm grubości)
Pieczenie - naczynie żaroodporne 2l, z pokrywą (jeśli nie posiadamy takiego, górę naczynia zakrywamy folią aluminiową), góra-dół, 5,5h - zaczynamy od 30 minut w 100 stopniach, następnie skręcamy temperaturę do 80 stopni i pieczemy kolejne 5h.
Do związania boczku użyłam sznurka wędliniarskiego.

Składniki:

  • 585g boczku bez skóry
  • 12,9g soli peklującej (użyłam peklosoli z wit. C z Browinu, ilość soli należy każdorazowo przeliczyć zgodnie z gramaturą swojego kawałka oraz przelicznikiem podanym na opakowaniu przez jej producenta)
  • 1 łyżeczka harissy
  • 1 łyżeczka czosnku suszonego
  • 1 płaska łyżeczka papryki czerwonej
  • 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
  • 0,33 łyżeczki pieprzu kubeba

Wykonanie:

  1. Boczek myjemy oczyszczam z ewentualnych chrząstek/kostek, jeżeli boczek jest ze skórą - ścinamy ją.
  2. Wszystkie przyprawy wraz z solą mieszamy w miseczce.
  3. Gotową mieszanką nacieramy boczek z każdej strony. Rolujemy go i związujemy ciasno sznurkiem, aby zachował kształt.
  4. Boczek przekładamy do pojemnika i szczelnie zamykamy (najlepiej zapakować w pojemnik lub worek próżniowy).
  5. Pojemnik wstawiamy do lodówki. Peklowanie, w przypadku kawałka grubości ok. 6cm to ok. 3 doby (sól przenika ok. 0,5cm grubości kawałka mięsa na dobę, a nasz kawałek jest natarty z każdej strony).
  6. Po zakończeniu marynowania, boczek umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Nie trzeba go niczym wykładać, ani smarować - boczek puści trochę soku.
  7. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni Celsjusza, góra-dół. W tej temperaturze pieczemy przez 30 minut, następnie temperaturę skręcamy do 80 stopni i w niej pieczemy mięso przez kolejne 5h.
  8. Po wyjęciu z piekarnika boczek studzimy na kratce.






Spodobał Ci się przepis?
Idź do oryginalnego materiału