Błyskawiczne pączki z piekarnika, które zawsze wychodzą! Lepsze niż tradycyjne

kobieta.gazeta.pl 3 godzin temu
Zdjęcie: Fot. Michał Ryniak / Agencja Wyborcza.pl


Pączki z piekarnika są coraz bardziej popularne. Tłusty czwartek to dzień, w którym wiele osób nie wyobraża sobie nie skosztować pączka. Tradycyjne pączki są przepyszne, ale też bardzo kaloryczne. Dla osób, które liczą kalorie mamy jednak dobrą wiadomość - pieczone w piekarniku są naprawdę dużo lżejsze, a przy tym bardzo smaczne.
Pączki z piekarnika robi się w mgnieniu oka. o ile chcesz zaskoczyć domowników pyszną i trochę zdrowszą słodką przekąską, to pączki z piekarnika są strzałem w dziesiątkę! Jak je zrobić? Podpowiadamy!


REKLAMA


Zobacz wideo Jak tłusty czwartek, to... oponki z serkiem mascarpone. Poznaj ten przepis!


Pączki pieczone kontra pączki smażone
Pączki pieczone to idealne rozwiązanie dla osób, które z jednej strony chcą zachować tradycję tłustego czwartku, a z drugiej - zwracają uwagę na ilość spożywanych kalorii. A nie ma się co oszukiwać - pączki to przekąską wybitnie kaloryczna.
Trudno jest podać dokładną liczbę kalorii przypadających na jednego pączka, ponieważ zależy to od różnych czynników. Jednym z najważniejszych jest sposób smażenia. Tradycyjne pączki są smażone na smalcu lub oleju rzepakowym. Pączek przygotowywany w ten sposób ma 300 - 400 kcal. Pączki z piekarnika są mniej kaloryczne i zdrowsze (mają ok. 170 - 200 kcal) - idealne dla osób, które dbają o linię.


Przepis na pączki z piekarnika - składniki
Przepis na pączki z piekarnika zaczynamy od podania składników. Do przygotowania ciasta na fit pączki, będą Ci potrzebne:


250 g mąki (można użyć mąki pszennej lub orkiszowej)
250 g twarogu półtłustego mielonego
1 jajko
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki cukru białego (zamiennie można użyć ksylitolu lub erytrolu)
ekstrakt waniliowy - kilka kropel
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z powyższych składników powinno wyjść ok. 10-12 sztuk pączków twarogowych.


Mini pączki ivabalk / Pixabay


Pączki z piekarnika - przepis krok po kroku
Jak przygotować smakowite pączki z piekarnika? Przepis wraz z instrukcją krok po kroku przedstawiamy poniżej.


Krok 1. W misce umieść twaróg, jajko oraz ekstrakt waniliowy. Składniki bardzo dokładnie połącz ze sobą (można użyć miksera lub blendera), aby powstała gładka masa
Krok 2. Do osobnej miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia, cukier biały oraz cukier waniliowy. Wymieszaj
Krok 3. Delikatnie połącz suche i mokre składniki. Wyrabiaj ciasto (najlepiej dłońmi), a gdy będzie jednolite, podziel je na 10-12 części
Krok 4. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (góra-dół)
Krok 5. Blachę z wyposażenia piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i ułóż na niej pączki, zachowując równe odstępy
Krok 6. Blachę wstaw do piekarnika na środkową półkę i piecz do momentu, aż pączki staną się rumiane (ok. 25-30 minut). Gotowe pączki wyjmij z piekarnika i ostudź


Przepis na pączki w piekarniku - modyfikacje i nadziewanie
Przepis na pączki w piekarniku można modyfikować na własny sposób i eksperymentować z różnymi wersjami, np. wypróbować łakocie zrobione zarówno z mąki pszennej, jak i orkiszowej.
Podobnie, jak pączki smażone, pączki z piekarnika również można nadziewać, wzbogacając ich smak np. o ulubiony dżem. Najłatwiej takie łakocie nadziewać już po upieczeniu, używając do tego szprycy cukierniczej. Wystarczy wbić końcówkę szprycy w spód pączka i wprowadzić nadzienie do środka.
Pączki twarogowe możemy nadziewać dowolnie. o ile chcemy pójść w klasykę, to możemy sięgnąć po konfiturę różaną lub powidła śliwkowe. Do nadziewania naszych pączków z piekarnika możemy użyć także np. masę budyniową, krem czekoladowy lub krem na bazie serka mascarpone.


Wierzch pączków można udekorować lukrem i posypać posiekanymi orzechami lub kandyzowaną skórką z pomarańczy.
Zobacz też: Pyszne puszyste pączki nie tylko dla łakomczuchów. Dzięki nim karnawał 2025 zapamiętacie na długo
Idź do oryginalnego materiału