Pączki serowe polecają się na imprezę karnawałową ze znajomymi. Poznaj prostą recepturę na najpyszniejszy deser.
REKLAMA
Zobacz wideo Test najdroższych pączków w Warszawie. "Tak wygląda ponad 120 złotych"
Pączki serowe - składniki
Pączki serowe to prosta w przygotowaniu słodka przekąska, której zrobienie nie zajmie Ci dużo czasu. Będziesz potrzebować następujących składników:
500 g twarogu chudego lub półtłustego
500 g mąki pszennej
4 jajka
100 g cukru
200 g kwaśnej śmietany (12% lub 18%)1,5 łyżeczki sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Ponadto:
olej rzepakowy lub smalec do smażenia (ok. 1 litr)
cukier puder do dekoracji gotowych pączków
Ciasto na pączki lub pizze zrobisz dużo szybciej. Fot. Patryk Ogorzałek / Agencja Wyborcza.pl
Ciasto na pączki serowe - przygotowanie
Jak z powyższych składników zrobić ciasto? Pączki serowe to deser, którego przygotowanie zamyka się w kilku prostych krokach. Oto przepis:
Krok 1. Twaróg mielimy w maszynce do mielenia mięsa, aby pozbyć się grudek
Krok 2. Do twarogu dodajemy żółtka (białka wykorzystujemy do innego przepisu) i cukier
Krok 3. W osobnej misce łączymy śmietanę z sodą, a następnie mieszankę dodajemy do miski z twarogiem. Dodajemy również mąkę i wszystkie składniki mieszamy
Krok 4. Ciasto przekładamy na blat podsypany mąką i zagniatamy. o ile konsystencja jest zbyt klejąca, możemy dodać odrobinę mąki (nie za dużo)
Krok 5. Z ciasta formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego i układamy na blacie podsypanym mąką
Serowe pączki - smażenie
Jak smażymy serowe pączki? Postępuj zgodnie z następującymi wskazówkami:
w szerokim garnku rozgrzewamy tłuszcz do temperatury ok. 175-180 stopni
temperatura tłuszczu to bardzo istotny aspekt, który wpływa na jakość pączków. o ile temperatura jest zbyt niska, to istnieje ryzyko, iż pączki wchłoną go za dużo i będą niesmaczne. W przypadku, gdy temperatura tłuszczu będzie zbyt wysoka, pączki spalą się za gwałtownie z wierzchu, a w środku mogą przez cały czas pozostawać surowe
pączki serowe smażymy partiami, powinny one swobodnie pływać w tłuszczu
czas smażenia wynosi ok. 1-1,5 minuty na każdą ze stron
usmażone pączki wyławiamy z tłuszczu dzięki łyżki cedzakowej, a następnie układamy na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym (ma to na celu odsączenie nadmiaru tłuszczu)
pączki posypujemy cukrem pudrem
Pączki serowe - przepis alternatywny
W jaki jeszcze sposób można przygotować pączki serowe? Przepis alternatywny to pączki serowe pieczone. Do ich przygotowania będziesz potrzebować następujących składników:
250 g twarogu półtłustego
250 g mąki pszennej
1 jajko
4 łyżki cukru
kilka kropel ekstraktu waniliowego
szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
Krok 1. W misce umieszczamy twaróg, cukier, jajko, szczyptę soli i ekstrakt waniliowy. Miksujemy na jednolitą masę
Krok 2. Do drugiej miski przesiewamy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia
Krok 3. Łączymy suche i mokre składniki i zagniatamy ciasto
Krok 4. Ciasto dzielimy na równej wielkości kawałki i formujemy z nich kule
Krok 5. Układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-25 minut
Zobacz też: Karnawałowy przysmak, który zagorzali fani tureckich seriali mogą kojarzyć z TV