Błyskawiczna pasta kanapkowa z bobu. Jest łatwa, zdrowa i smakuje wyśmienicie. Oryginalny przepis na pyszne śniadanie na lato

stronakuchni.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Katarzyna Puczyńska


Lubisz bób? jeżeli tak, to ta pasta na kanapki cię zachwyci. Smakuje wyśmienicie i jest bardzo łatwa do zrobienia. To idealny pomysł na zdrowe i letnie śniadanie, przy którym się nie napracujesz. Pastę możesz podać z pieczywem lub posmarować nią np. liście sałaty, tortille czy wytrawne gofry. Przekonaj się, jaka jest smaczna. Wypróbuj przepis na pastę kanapkową z bobu.

Co można zrobić z bobu? Sprawdzony przepis

Sezon na bób rozpoczyna się pod koniec czerwca. To smaczne i zdrowe warzywo, które zdecydowanie warto wprowadzić do naszej diety. Proponuję przygotować pyszną pastę kanapkową z bobu. Przepis jest szybki i prosty. Do pasty dodaję serek twarogowy i doprawiam m.in. cytryną, sola i pieprzem. Świetnie sprawdzi się na śniadanie, do pieczywa czy pszennej tortilli.

Zobacz w galerii, jak zrobić pastę z bobu na śniadanie.

Przepis na pastę z bobu z twarogiem

czas przygotowania: 5 minut
porcja dla 2 osób
poziom trudności: łatwy

Składniki:

  • 1 szklanka ugotowanego obranego bobu,
  • 2 łyżeczki serka twarogowego śmietankowego,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • sól i pieprz do smaku,
  • opcjonalnie 1 łyżka pestek dyni lub słonecznika.

Jak zrobić pastę kanapkową z bobu?

  1. Obrany i ugotowany bób przełóż do miseczki i rozgnieć dzięki widelca. jeżeli jednak lubisz gładkie pasty, to zamiast widelca użyj blendera.
  2. Dodaj serek śmietankowy i wymieszaj.
  3. Ząbek czosnku obierz i drobno posiekaj lub przeciśnij przez praskę. Dodaj do pasty.
  4. Na koniec dopraw pastę sokiem z cytryny, solą i pieprzem.

Prosta i zdrowa pasta kanapkowa. Przepis na błyskawiczne śniadanie

Szukasz przepisu na błyskawiczne śniadanie? Przygotuj sobie pyszną pastę kanapkową z tuńczyka i twarogu. Jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. Zrobisz ją w jedyne 10 minut. Przekonaj się, jak…

Katarzyna Puczyńska

Jak ugotować bób?

Kupując bób, zwracajmy uwagę, by był bez plamek, o jasnej barwie i neutralnym zapachu. Warzywo to wymaga prostej obróbki:

  1. Najpierw należy umyć bób w zimnej wodzie.
  2. Następnie zalewamy bób wodą i dodajemy sól (1 łyżka soli na 1 kg bobu).
  3. Im młodsze nasiona, tym krótszy czas gotowania.
  4. Młodszy bób gotujemy ok. 7-10 minut, starszy choćby 20 minut.
  5. Najlepiej sprawdzić, czy już jest miękki, po prostu próbując.
  6. Bób odcedzamy z wody. Gotowe.

Bób można jeść sam, zrobić z niego sałatkę, pastę czy dodać do zupy.

Więcej porad o gotowaniu bobu przeczytaj pod linkiem: Jak ugotować bób? Sprawdź praktyczne wskazówki i triki na gotowanie bobu, dzięki którym będzie pyszny i zdrowy

Dlaczego warto jeść bób?

Bób to warzywo pochodzące z państw Morza Śródziemnego. w tej chwili jest bardzo popularne, uprawiane w wielu krajach na świecie i cenione za swoje wartości prozdrowotne, odżywcze, dużą ilość błonnika pokarmowego i białka. Bób może stanowić dobre źródło białka dla wegetarian i wegan.

Bób to warzywo, które dostarcza licznych antyoksydantów, witamin oraz składników mineralnych. Zawiera przeciwutleniające flawonoidy i karotenoidy, witaminy A, C i K oraz witaminy z grupy B, a także żelazo, potas i kwas foliowy. To bogactwo substancji aktywnych sprawia, iż jest on odpowiednim pożywieniem dla większości osób, a w szczególności dla borykających się z niedoborami oraz mających za wysoki poziom cholesterolu lub cukru we krwi.— czytamy w artykule Marty Siesickiej-Osiak na Stronie Zdrowia.

Właściwości bobu:

  • ułatwia pracę jelit,
  • zawiera niewielką ilość sodu,
  • obniża ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej,
  • stabilizuje stężenie glukozy we krwi,
  • jest źródłem manganu, miedzi, folianów, żelaza

Wiosenna pasta na kanapki. Łatwy przepis na pyszne śniadanie

Szukasz pomysłu na szybkie i smaczne śniadanie? Mamy dla ciebie przepis na błyskawiczną, prostą i do tego pyszną pastę jajeczną z makrelą, idealną na kanapki. Proponujemy dodać do niej szczypiorek i…

Katarzyna Puczyńska

Ile kalorii ma bób?

Bób to sycące warzywo strączkowe. Zawiera dużo białka, mało tłuszczu i pokaźną ilość błonnika, dzięki której dłużej czujemy się najedzeni. Z powodzeniem mogą po niego sięgać osoby, które chcą schudnąć.

Warzywo to jest bowiem stosunkowo niskokaloryczne - w 100 g produktu mieści się 88 kcal. Oznacza to, iż jedna szklanka ugotowanego bobu to ok. 200 kcal. Zachęcamy do wypróbowania pożywnej zupy z bobem nie tylko osobom dbającym o zrzucenie kilogramów.

Czytaj także: Jak jeść koper włoski, czyli fenkuł? Przepis na pyszną przekąskę: fenkuł z patelni z pietruszką i serem

Błyskawiczna pasta kanapkowa z bobu. Jest łatwa, zdrowa i sm...

+9 Zobacz galerię
Idź do oryginalnego materiału