Biszkopt stanowi bazę wielu ciast - od tych przekładanych kremem, przez rolady, aż po torty. Niestety nasze starania mogą pójść na marne, jeżeli opadnie tuż po wyjęciu z piekarnika. Uniknij tej sytuacji dzięki...octowi. Nie musisz obawiać się jego nieprzyjemnego zapachu - będzie niewyczuwalny, a sprawi, iż wypiek wyjdzie puszysty jak nigdy.
Ocet na opadający biszkopt - dlaczego to działa?
Na początek warto zadać sobie pytanie: dlaczego biszkopt opada? Otóż w trakcie pieczenia powietrza zamknięte w jego strukturze rozszerza się, co powoduje rozrost ciasta. Po wyjęciu z piekarnika, gdy zaczyna stygnąć, to powietrze ucieka z niego, przez co traci na obojętności.
Właśnie dlatego warto zastosować metodę z octem, żeby wypiek nie opadł. Gdy dodamy ten produkt kuchenny do żółtek, to po dosypaniu do masy proszku do pieczenia, wejdzie w reakcję ze znajdującą się w nim sodą oczyszczoną. Wtedy powstaną pęcherzyki dwutlenku węgla. Dzięki nim biszkopt wyjdzie lekki i puszysty jak chmurka.
Przepis na idealny biszkopt z octem
Przedstawiamy przepis na biszkopt ze standardowych składników. Nietypowym dodatkiem jest natomiast wspomniany ocet. Wypiek możemy wzbogacać o kakao, skórkę z cytryny albo pomarańczy czy choćby ulubione owoce. Wiele osób lubi dodawać do masy olej bądź jogurt naturalny.
Jakich składników potrzebujemy do zrobienia idealnego, klasycznego biszkoptu? Oto lista:
- 4 jajka o temperaturze pokojowej;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- 1 szklanka cukru;
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej;
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia;
- 1 łyżeczka octu.
Na początek oddzielamy białka od żółtek i ubijamy je na sztywno z cukrem. Z kolei żółtka mieszamy z octem.
W kolejnym kroku stopniowo wlewamy żółtka z octem do ubitych białek. Następnie wsypujemy do masy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i całość delikatnie mieszamy szpatułką.
Tak przygotowane ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy je w temperaturze 180 stopni przez 35-40 minut. Po tym czasie wystawiamy wypiek do ostygnięcia.
Zobacz też:
Lubisz placki ziemniaczane? Wypróbuj tych w wersji francuskiej, a nie wrócisz do zwykłych
Użyj do ciasta zamiast masła. Będzie puszyste i wilgotne w środku, a do tego mniej kaloryczne
Tak zrobisz domowy napój kolagenowy. Zachowasz młodość i pieniądze w portfelu