Szarlotka to dla wielu osób klasyk i zarazem ulubiony deser. Niestety nie zawsze jest na tyle czasu, by ją przygotować, ale i na to znajdzie się rozwiązanie. Jest nim obłędnie smaczny deser składający się z jabłek i chrupiącej kruszonki. Jest tak prosty w przygotowaniu, iż z pewnością poradzi sobie z nim każdy, choćby osoby, które na co dzień stronią od kuchni.
Smaczna alternatywa dla szarlotki. Prosta w przygotowaniu, obłędna w smaku
Jeśli szukasz pomysłu na szybki deser, który zadowoli wszystkich domowników, dobrym wyborem jest przygotowanie jabłek pod kruszonką. To prawdziwy game changer, który nie odstaje swoim smakiem od klasycznej szarlotki. Wręcz przeciwnie. Wiele osób uważa, iż bije na głowę ten jabłkowy klasyk. A wszystko to przez niebywale chrupką kruszonkę, której bazą jest nie mąka, a płatki owsiane.
Wystarczy więc kilka składników i jedno naczynie, aby powstał przepyszny deser dla całej rodziny. Nie ma potrzeby wyrabiania ciasta, dlatego można go ekspresowo przygotować w wolnej chwili. Co ciekawe, przepis jest na tyle elastyczny, iż można go urozmaicić dodatkiem orzechów, rodzynek czy miodu.
Do zrobienia takiej wersji szarlotki można wykorzystać dowolne jabłka. Co więcej, pod kruszonką możemy zapiec również inne owoce, takie jak śliwki czy gruszki, a choćby i mrożone owoce. Jest to więc uniwersalny sposób na deser, który nigdy się nie znudzi. Wystarczy dobrze przygotować kruszonkę, a ta forma smakołyku stanie się twoją ulubioną.
Zobacz także: Karpatki w takim wydaniu jeszcze nie jadłeś. Idealna na chrzciny, komunię i do niedzielnej kawy
Przepis na jabłka pod kruszonką. Efekt zachwyci każdego
Wystarczy kilka chwil, aby przygotować jabłka pod kruszonką. Następnie kilkanaście minut w piekarniku i przepyszny deser gotowy. Kluczem do jego obłędnego smaku i kruchości jest odpowiednie przygotowanie kruszonki. W tym celu część płatków owsianych należy rozdrobnić w mikserze lub blenderze, a cała kruszonka przed użyciem powinna być schłodzona. To sekret udanego deseru, o którym warto pamiętać. Do jego przygotowania będą potrzebne następujące składniki:
- 2 jabłka
- Łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 100 g orzechów (np. pekan)
Składniki na kruszonkę:
- 2 szklanki płatków owsianych
- ½ kostki masła
- ½ szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Sposób przygotowania:
Zacznij od zmiksowania 1 szklanki płatków owsianych. Wymieszaj je z całymi płatkami, dodaj brązowy cukier i pokrojone w kawałki zimne masło. Wszystko wymieszaj dłonią, aż składniki się połączą. Odstaw kruszonkę do lodówki, aby odpowiednio się schłodziła.
W tym czasie pokrój jabłka w kostkę lub plasterki. Jeśli chcesz, możesz je wcześniej obrać ze skórki. Pomieszany miód i sok z cytryny dodaj do jabłek i wszystko dokładnie wymieszaj. Kawałki jabłek umieść w naczyniu żaroodpornym i posyp je zimną kruszonką, kruszoną w rękach.
Na wierzch ułóż orzechy pekan. Całość piecz około 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 st. C. Deser podawaj, gdy lekko przestygnie, ale wciąż będzie ciepły. Możesz uzupełnić go o gałkę lodów lub bitą śmietanę. Jabłka z kruszonką sprawdzą się również podane na zimno. Smacznego!
Zobacz też:
To ciasto będzie hitem na komuniach. Przepis na nie podała siostra Anastazja
W PRL-u był hitem każdej imprezy. Dziś nie kupisz w kawiarni, a jest obłędnie smaczny
Połącz kaszę z czekoladą i zrób zdrowy Nesquik na śniadanie. Wystarczą 4 składniki