Biedronka nie przechowuje mięsa jak dotychczas. Sieć wprowadziła istotną zmianę

innpoland.pl 2 dni temu
Zdjęcie: Biedronka zmieniła materiał wykonania opakowań mięsa wieprzowego Karol Makurat/REPORTER/eastnews.pl


Biedronka wprowadza innowacyjne rozwiązanie w kategorii opakowań na mięsa. Dzięki temu nie zostaną wyprodukowane tony plastiku, a klientowi wciąż będą oferowane usługi na najwyższym poziomie. Jaką dokładnie zmianę przeprowadzono w Biedronce?


Przechowywanie surowych produktów spożywczych takich jak mięso jest jednym z najbardziej wymagających wyzwań, z którymi mierzą się sklepy. W przypadku niedotrzymania odpowiednich standardów dyskont ryzykuje nie tylko stratami finansowymi w kontekście utraty produktów, ale także problemami zdrowotnymi klientów i uszczerbkiem na reputacji.

Ze względu na wymienione kwestie, każdy ruch dotyczący zmiany sposobu przechowywania mięsa jest powszechnie komentowany. Na taką decyzję odważyła się Biedronka. od dzisiaj kupując mięso w tej sieci sklepów, wybiera się produkt w zupełnie innym opakowaniu. Zmiana dotyczy artykułów ze znanej serii Kraina Mięs.

Co zmieniła Biedronka w opakowaniach serii Krainy Mięs?


We wtorek 2 lipca 2024 roku sieć ogłosiła duży sukces. Dzięki przeprowadzonym zmianom udało jej się ograniczyć produkcję plastiku w skali roku aż o 55 ton. Rozwiązaniem, które dało taki efekt, jest wprowadzenie absorberów wyprodukowanych w 100% z celulozy.


Rozwiązanie zastosowane przez Biedronkę jest określane jako w pełni innowacyjne. Wykorzystano wkłady Cellsorb Paper Pad, które są zrobione w 100% z celulozy pochodzącej ze zweryfikowanych źródeł, potwierdzonych certyfikatem FSC (Forest Stewardship Council).


Biedronka użyła celulozowych wkładów w przypadku wszystkich produktów mięsa wieprzowego Krainy Mięs pakowanych w technologii VACUUM. Tym ruchem ograniczono produkcję plastiku o 55 ton w skali roku, a także obniżono emisję CO2 związaną z wytwarzaniem syntetycznych opakowań.

Jak nowe opakowania Krainy Mięs przekładają się na bezpieczeństwo żywności?


Oprócz względów związanych z ekologią Biedronka wyjaśniła także, jaki wpływ na doświadczenia konsumenta będzie miała zmiana. Jak można przeczytać na oficjalnej stronie dyskontu, opakowania są wykonywane z produktów pochodzenia roślinnego i w pełni sprawdzają się do przechowywania mięsa.

Opakowania mięsa wieprzowego z celulozy pochłaniają wilgoć i gazy z produktów. Chronią je też przed zepsuciem, utrzymując wyznaczony termin ważności. Zanim nowe pudełka trafiły do użytku, pozytywnie przeszły szereg testów przechowalniczych i procesowych. W badaniach brała udział zarówno sieć handlowa, jak i producenci oraz dostawcy wyrobów mięsnych.

Idź do oryginalnego materiału