Jak przygotować słodki stół? Inspiracje i praktyczne porady

cukrowki.pl 2 miesięcy temu
Słodki stół inspiracje? Mamy ich mnóstwo w zanadrzu!

Zastanawiacie się jak zrobić słodki stół, który zachwyci Waszych gości? Jakie słodkości sprawdzą się na nim najlepiej i czy dekoracje tak naprawdę mają znaczenie, kiedy to desery odgrywają pierwszą rolę?

Pozwólcie, iż uchylimy przed Wami rąbka tajemnicy, którą przez lata dzielili się z nami współpracujący z Cukrówkami zawodowcy – cukiernicy i organizatorzy eventów. Liczymy na to, iż uda nam się choć odrobinę Was zainspirować i zachęcić do kreatywnego działania. To co? Zaczynamy?

Co przygotować do wykonania słodkiego stołu?

Nasz sklep z krówkami zapewni Wam wszystko, czego potrzebujecie, by Wasi goście rozkoszowali się pysznym smakiem tradycyjnych polskich słodyczy. Potrzebujecie jednak dodatkowych elementów, które pozwolą Wam wyczarować wyjątkową aranżację. Odpowiednie przygotowanie to podstawa!

Uzupełnijcie słodki stół o personalizowane krówki i zaskoczcie swoich gości!

Zacznijmy od konstrukcji. Najlepiej wykorzystać do niej stół eventowy, który po złożeniu zajmuje kilka miejsca. Dostaniecie taki w każdym markecie budowlanym i salonie z meblami ogrodowymi. Oczywiście możecie też wykorzystać dowolny inny stół lub stolik. Ważne jednak, by był on stabilny. Nie musi natomiast być ładny. Wystarczy, iż przykryjecie go dużym obrusem lub pasującym do wystroju pomieszczenia ozdobnym materiałem (świetnie może wyglądać zarówno surowy len, jak i sprzedawany na metry materiał z cekinami).

Co na słodki stół będzie jeszcze potrzebne? Z całą pewnością:

  • odpowiednie naczynia (niektóre desery można serwować w małych słoiczkach, natomiast ciasta, ciastka i babeczki wymagają podania ich na talerzach i paterach),
  • sztućce – szczypce, widelczyki, łyżeczki, które ułatwią nakładanie ciast i pozostałych słodyczy,
  • cukiernicze akcesoria, dzięki którym z łatwością wyczarujecie piękne deserki (jeśli zdecydowaliście się na gotowe przekąski możecie ten punkt pominąć),
  • dekoracje – to mogą być np. żywe i sztuczne kwiaty, eleganckie misy, miseczki i wazony, neonowe napisy, ramki, pikery etc.

Taką aranżację słodkiego stołu wystarczy już tylko zapełnić słodkościami, owocami i innymi przysmakami, które będą smakować Waszym gościom. Z taką podstawową wiedzą możecie już rozpocząć nasz nieoficjalny kurs SŁODKI STÓŁ JAK ZROBIĆ SAMEMU.

Ile porcji przygotować na każdą osobę?

Wiecie już czego użyć do dekoracji Candy Baru, zdajecie sobie sprawę z tego, iż warto wybrać odpowiednie talerzyki i patery na serwowane na weselu smakołyki i pamiętacie, iż stół, który będzie to wszystko dźwigał musi być wytrzymały. A czy wiecie z ilu porcji mają się składać słodycze na słodki stół?

By odpowiedzieć na to pytanie należy wziąć pod uwagę kilka czynników. Przede wszystkim spróbujcie oszacować liczbę godzin Waszego przyjęcia. Jeśli jest to typowe polskie wesele to najprawdopodobniej zabawa potrwa do białego rana. Potrzebnych będzie więcej porcji. jeżeli natomiast przygotowujecie słodki stół na wesele, które ma potrwać zaledwie 2-3 godziny, to nie ma konieczności przeładowania go zbyt dużą liczbą deserów.

Nie zapominajcie też o różnorodności. Ciasta na słodki stół powinny odpowiadać preferencjom wielu osób. Zamiast trzech rodzajów sernika lepiej będzie zaproponować uczestnikom wesela jeden sernik, ciasto czekoladowe i np. lekki śmietankowy placek z sezonowymi owocami. Ciasta to oczywiście tylko przykład. Koniecznie uzupełnijcie je o takie przysmaki, jak:

  • muffinki z dodatkami,
  • kolorowe makaroniki,
  • cukierki (np. personalizowane krówki weselne),
  • ciasteczka,
  • czekoladki i praliny,
  • bakalie w czekoladzie,
  • lizaki,
  • beziki w kolorach, w jakich organizujecie swoje przyjęcie.

Nadal jednak zastanawiacie się ile porcji przygotować, prawda? Zdaniem ekspertów każdy z gości powinien mieć możliwość poczęstowania się minimum pięcioma porcjami w przypadku dłuższej imprezy lub minimum dwoma, kiedy event trwa zaledwie 2-3 godziny. Biorąc pod uwagę wspomnianą różnorodność, zaleca się serwowanie od 3 do 5 rodzajów deserów na każde 10 osób. A to w praktyce oznacza, iż im więcej gości, tym większy powinni mieć oni wybór.

Pora przejść do kolejnej części naszego minikursu. Poznajcie nasze sprawdzone pomysły na słodki stół.

Inspiracje na słodki stół, czyli jak zaaranżować swój kącik słodkości

Zastanawiacie się co na słodki stół dla dzieci będzie odpowiednie, a co przyda się, kiedy ma on być przeznaczony wyłącznie dla dorosłych? jeżeli macie możliwość przygotowania dwóch osobnych Candy Barów, to problem z głowy. jeżeli jednak nie chcecie lub nie możecie ulokować na sali dwóch takich kącików, zwróćcie uwagę na to, by na stole nie znalazły się przysmaki, w składzie których jest alkohol. Warto też unikać deserów z kawą w roli głównej. Można oczywiście podpisać każdy smakołyk lub dodać etykietki z ich szczegółowym składem.

Jeśli ze słodkiego stołu mają samodzielnie korzystać najmłodsi goście nie możecie zapominać o kwestiach bezpieczeństwa. Ostre noże nie mogą pozostawać w ich zasięgu. Porcelanowe i szklane naczynia, w miarę możliwości, można zastąpić papierowymi.

Szukacie inspiracji na słodki stół? Polecamy tradycyjne ciągutki i krówki smakowe

Uzbrojeni w tę wiedzę możecie przystąpić do najprzyjemniejszej części przygotowań. Koniec teorii, pora na praktykę!

Zacznijcie od znalezienia sprawdzonych przepisów. Możecie po prostu wpisać w wyszukiwarkę hasło SŁODKI STÓŁ PRZEPISY i wybrać te, które wydadzą się Wam najciekawsze. Postarajcie się jednak mierzyć siły na zamiary. Jeśli w roli cukierników nie odnajdujecie się zbyt dobrze, zdajcie się w tej kwestii na specjalistów. Możecie też ograniczyć się do przygotowania prostych deserów, np. kremów z dodatkami czy łatwych do wykonania ciast. Świetnie będą się prezentować w towarzystwie gotowych słodyczy (ciasteczek, cukierków, czekoladek, lizaków).

Kolejne hasła, które warto wyszukać to z pewnością:

  • SŁODKI STÓŁ DEKORACJE
  • oraz SŁODKI STÓŁ WYPOSAŻENIE.
Nie zapomnij o słodkich podziękowaniach dla swoich gości!

Czemu ma to służyć? Znalezieniu nowych pomysłów i inspiracji, które pomogą Wam tak udekorować Candy Bar, iż zachwytom gości nie będzie końca.

By uniknąć wrażenia chaosu, pamiętajcie o:

  • spójności kolorystycznej,
  • dopasowanych do siebie naczyniach do serwowania,
  • układaniu na talerzach i paterach maksymalnie 2-3 różnych smakołyków.

Inspiracje na słodki stół — dlaczego powinny się na nim znaleźć krówki

Jako eksperci od personalizowanych słodyczy rekomendujemy wykorzystanie naszych topowych produktów, którymi – bez wątpienia – są tradycyjne, polskie krówki. Pięknie będą prezentować się na każdym słodkim stole.

Najlepsze w nich jest to, że ich wygląd możecie dopasować do reszty zaaranżowanego przez siebie Candy Baru. Nie chodzi jedynie o kolory etykietek, ale o cały nadruk, który się na nich znajdzie. To może być:

  • Wasze wspólne zdjęcie,
  • krótkie podziękowanie za przybycie na przyjęcie,
  • inspirujące motto,
  • data ślubu,
  • dowolna grafika…
Krówki możecie zapakować w ozdobne woreczki – to na słodki stół inspiracje, na których można polegać!

Takie krówki najlepiej wyglądają w przezroczystych misach lub rozłożone płasko na dekoracyjnych tackach. Można je też zapakować w transparentne woreczki po kilka sztuk i przewiązać kolorowymi wstążeczkami.

A może wydaje się Wam, iż częstowanie gości mlecznymi krówkami to nic oryginalnego? W takim razie postawcie na krówki smakowe, krówki w czekoladzie, krówki vege lub fit. Dzięki nim uda Wam się pozytywnie zaskoczyć uczestników przyjęcia. Macie też ogromne szanse, by trafić w gust tych, którzy z jakichś przyczyn nie chcą lub nie mogą poczęstować się krówką w tradycyjnym wydaniu.

Idź do oryginalnego materiału