Kolejny klasyczny przepis. Podobny jest już u mnie na blogu, ale z tego co pamiętam nie przesmażyłam cebuli i użyłam już ugotowanej kiełbasy, więc chyba nie wyszedł taki jak trzeba. Ten z dzisiaj wyszedł. Inna sprawa, iż udało mi się kupić świetnej jakości kiełbasę. Bardzo aromatyczną i z super składem. A jak wiadomo jakość ma największy wpływ na smak.
Piwo jakiego użyłam do tego przepisu to mój ulubiony Kormoran. Nie będę Wam dokładnie pisała jaki, bo jest specyficzny i nie każdemu podejdzie. Ja go lubię w każdej formie, byłam więc przekonana, iż powinien wylądować w tej potrawie. Wy dodajcie takie piwo jakie lubicie, to najlepsza rada.
Świeży majeranek nie jest koniecznością, ale jest fajną odmianą dla suszonego majeranku, który jest już w składzie kiełbasy. Świeży jest dużo delikatniejszy. Bardzo go lubię, a w sumie rzadko z niego korzystam. o ile więc nadarzyła się okazja upieczenia białej kiełbasy, od razu poleciałam go kupić. Dla mnie to połączenie niemalże idealne. Biała kiełbasa i majeranek. Albo kaszanka i majeranek. No wiecie, nie będę się już nad tym rozwodzić… wieprzowina chyba ogólnie lubi majeranek.
Biała kiełbasa pieczona w piwie wyszła pyszna, niesamowicie aromatyczna. Wszystkie smaki się dobrze połączyły, co miało odparować, odparowało. Cały smak został w sosie. Plus, przypominam, świetnej jakości kiełbasa. Na próbę dziabnęłam kawałek zaraz po upieczeniu – no mega. Parę godzin po (na zimno) – przez cały czas mega. Na drugi dzień – tak samo dobra.
Róbcie w ciemno.
Składniki:
4 białe surowe kiełbasy dobrej jakości
1 duża cebula
1 ząbek czosnku
250 ml jasnego piwa
1 łyżka musztardy francuskiej
1 łyżka miodu
parę gałązek świeżego majeranku
1 liść laurowy
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
W misce robimy zalewę: mieszamy piwo, miód, musztardę, całość doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem, dokładamy liść laurowy i gałązki majeranku. Kiełbasy nakłuwamy w paru miejscach i marynujemy godzinę w zalewie. Od czasu do czasu można je obrócić.
W międzyczasie cebulę kroimy w piórka i przesmażamy na oleju na wolnym ogniu około 5 minut. Dodajemy do niej ząbek czosnku pokrojony w plasterki, smażymy wszystko do lekkiego zrumienienia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy podsmażoną cebulę, na nią układamy kiełbasy i całość zalewamy marynatą. Naczynie przykrywamy pokrywką lub folią aluminiową i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na około 25 minut. Ostatnie 10 minut pieczemy bez przykrycia, odwracając kiełbasę od czasu do czasu, żeby się przyrumieniła z obu stron.
Podobne przepisy:
Biała kiełbasa pieczona w kiszonej kapuście
Biała kiełbasa pieczona w cydrze
Biała kiełbasa pieczona w soku jabłkowym
Biała kiełbasa pieczona z ciecierzycą w sosie pomidorowym
Biała kiełbasa pieczona w cebuli