Dziś przepis na białą fasolę, wszak to zbyt wdzięczna roślina, żeby ją umieszczać tylko w „fasolce po bretońsku”. Nie będzie to typowe „curry”, bo brak mleczka kokosowego. Ale przy 30 stopniach nie miałam ochoty na tłuste i ciężkie danie.
Oto więc przepis na proste, bezglutenowe i wegańskie, ale i lekkie danie. Tę fasolę z warzywami możesz podać jako samodzielne danie (często tak jadam) lub np. z ryżem, kaszą lub makaronem.
Biała fasola z warzywami z curry – składniki:
- wcześniej ugotowana biała fasola lub fasola z puszki (ilośc wg potrzeb);
- 1 większa cebula;
- 1 duża marchew;
- 1 papryka żółta lub inna;
- 1 średnia cukinia;
- 2 słodkie pomidory;
- oliwa z oliwek;
- zioła i przyprawy: curry, tymianek, czosnek granulowany, sól.
Biała fasola z warzywami z curry – przygotowanie:
Obierz i pokrój cebulę. Uduś ją na oliwie wymieszanej z wodą.
W tym czasie obierz i pokrój: marchew, paprykę, a następnie wrzuć je do uduszonej cebuli.
Sparz pomidora (jeśli przeszkadzają Ci skórki tak jak mnie). Obierz i pokrój pomidora oraz cukinię. Dorzuć do reszty razem z solidną porcją przypraw.
Na koniec dodaj ciut ciut oliwy, wymieszaj i podawaj do stołu.
Możesz te warzywka podać solo lub z makaronem/ryżem/kaszą.
Mniam.
Ps. Z podanych ilości będziesz mieć obiad dla dwóch osób na dwa dni. Mniej więcej. W zależności od wielkości warzyw.