Przepis na ciasto arbuz
czas przygotowania: 1,5 godziny+ czas na stężenie galaretki ok. 2 godziny
porcja na dużą blaszkę
poziom trudności: łatwy
Składniki:
szpinakowy biszkopt:
- 2 szklanki mąki pszennej,
- 4 jajka,
- 120 ml oleju rzepakowego,
- szklanka cukru,
- 450 g szpinaku świeżego lub mrożonego rozdrobnionego,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- opakowanie cukru waniliowego (16g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
krem:
- 500 g serka mascarpone schłodzonego,
- 500 ml śmietanki 36% schłodzonej,
- 6 łyżek cukru pudru (jeśli wolisz mniej słodkie ciasta, to dodaj połowę porcji),
- opakowanie cukru waniliowego (16g) lub 1 łyżeczka esencji waniliowej,
- 1 łyżka żelatyny namoczona w 100 ml wody,
galaretka arbuzowa:
- ok. połowę arbuza (po pokrojeniu i zmiksowaniu ok. 1 litr),
- 4 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżki soku z cytryny,
- 3 łyżki żelatyny,
- borówki do dekoracji.
Ciasto Balladyna smakuje wyśmienicie. Przepis, który warto wypróbować
Ciasto Balladyna to idealne połączenie malin, galaretki, sera i kajmaku. Do tego kakaowy i delikatny biszkopt oraz maślane herbatniki. Wszystko razem smakuje wprost obłędnie. Taki wypiek możesz podać…
Jak zrobić ciasto arbuz?
- Zrób szpinakowy biszkopt: szpinak rozmroź i bardzo dokładnie odciśnij z wody dzięki ręcznika papierowego. jeżeli używasz świeżych liści, to je najpierw zmiksuj blenderem.
- Ubij jajka z cukrem na puszystą, jasną masę.
- Powoli wlej olej, miksuj, aż połączy się z jajkami.
- Zmniejsz obroty miksera i dodaj porcjami szpinak.
- Na koniec dodaj do ciasta mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
- Przełóż ciasto do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piecz ok. 35 min w 170 stopniach. Gotowe ciasto wyjmij z formy i wystudź.
- Zrób galaretkę arbuzową: pokrój arbuza na kawałki, wybierając pestki. Całość zmiksuj i przeciśnij przez sito.
- Dodaj do arbuza cukier puder i sok z cytryny do smaku.
- Żelatynę namocz w niewielkiej ilości przegotowanej, ciepłej wody.
- Gdy żelatyna się rozpuści, wlej ją do zmiksowanego arbuza i wymieszaj.
- Schowaj całość do lodówki, by arbuzowa galaretka stężała.
- Zrób krem: bitą śmietanę ubij z cukrem i wanilią, dodaj serek mascarpone i delikatnie wymieszaj. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości ciepłej, przegotowanej wody, nieco wystudź i dodaj do kremu. Wymieszaj.
- Ciasto podziel na dwa blaty i posmaruj je kremem. Schowaj do lodówki.
- Gdy galaretka arbuzowa będzie już niemal gotowa, przełóż ją na ciasto i udekoruj borówkami.
- Schowaj ciasto arbuz na ok. 2 godziny do lodówki. Gotowe.
Czy warto jeść arbuza?
Arbuz to bardzo popularny owoc o słodkim orzeźwiającym smaku. Jest on niskokaloryczny — w 100 g produktu jest jedynie 36 kcal. Bez obaw mogą po niego sięgać osoby dbające o linię. Dodatkowo ten pyszny owoc wspomaga nawadnianie organizmu, ponieważ w 92 proc. składa się z wody.
Arbuz dostarcza także witaminę A i witaminę C oraz mniejsze ilości witamin z grupy B, a także składników mineralnych, takich jak magnez, fosfor, potas, miedź i mangan. Ale ceniony jest przede wszystkim za obecność przeciwutleniaczy, w szczególności likopenu, który wykazuje silne adekwatności przeciwnowotworowe i korzystnie wpływa na układ sercowo-naczyniowy — czytamy w artykule Marty Siesickiej-Osiak na Stronie Zdrowia.
Zachwycające ciasto malinowa chmurka. Przepis na wypiek z bezą, malinami i kremem
Ciasto malinowa chmurka to od lat numer jeden wśród deserów, którymi poczęstujesz gości na każdej imprezie. Mam dla ciebie najlepszy przepis na ten przysmak. Swój wyśmienity smak zawdzięcza idealnemu…
Jak wykorzystać arbuza w kuchni?
Arbuz smakuje wyśmienicie zarówno w słodkich deserach, jak i wytrawnych sałatkach. Świetnie komponuje się ze słoną fetą, czy oliwkami oraz polany sosem winegret z bazylii.
Co można przygotować z arbuza?
- sorbet arbuzowy,
- lody arbuzowe,
- lemoniadę arbuzową,
- sałatkę owocową z arbuzem,
- sałatkę z arbuzem i fetą,
- zupę arbuzową.
Zobacz też inne przepisy ze Strony Kuchni: