

Beata Gut i Klaudia Samsel, uczennice z Zespołu Szkół Powiatowych im. Wł. St. Reymonta w Chorzelach spróbowały swoich sił w konkursie kulinarnym.
W dniach od 14 do 15 kwietnia w Poznaniu odbywał się Regionalny Konkurs Branżowy w gotowaniu. Były to eliminacje do ogólnopolskiego konkursu SkillsPoland Gotowanie.
– To wydarzenie gromadzi młodych kucharzy z całego kraju, którzy rywalizują o awans do finału SkillsPoland — mistrzostw umiejętności zawodowych – wyjaśnia szkoła.
Ogromny talent kulinarny pokazała Beata Gut, uczennica kl. IV Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Uczestniczka zajęła III miejsce i tym samym awansowała do finału, który odbędzie się w listopadzie.
– Jej zaangażowanie i umiejętności zostały wysoko ocenione przez jury. Do konkursu przystąpiła również Klaudia Samsel, która zaprezentowała się bardzo dobrze. We wrześniu ponownie spróbuje swoich sił w kolejnych eliminacjach – dodaje chorzelski ZSP.
Młode kucharki do konkursu przygotowała Monika Kłodowska, nauczyciela przedmiotów gastronomicznych.
j.b.