Baskijski sernik pistacjowy to jeden z tych deserów, które można śmiało określić mianem luksusowych i to nie tylko ze względu na cenę składników potrzebnych do jego zrobienia. Jest wspaniale kremowy, obłędnie pistacjowy, rozpływający się w ustach, niezapomniany. Oto jak go zrobić.
Uwaga! Do zrobienia tego sernika polecam użyć foremki o średnicy 23-25 cm. Wówczas sernik będzie bardziej kremowy, taki trzęsący się na środku. jeżeli użyjesz większej foremki, sernik wyjdzie równie pyszny, ale bardziej się upiecze i będzie bardziej płaski.
Piecz go w temp. 180 lub 200 stopni (dużo zależy od piekarnika) z włączonym termoobiegiem. Powinien się przypiec na brzegach i pozostać jasny i niemal płynny na środku. Spokojnie, zetnie się podczas stygnięcia i chłodzenia w lodówce. jeżeli zauważysz, iż sernik podczas pieczenia za bardzo się przypieka, przykryj go folią aluminiową.
Po całonocnym chłodzeniu, gdy już przyjdzie pora na degustację, polecam trzymać sernik w lodówce.

Baskijski sernik pistacjowy składniki (wszystkie w temp. pokojowej) :
- 500 g serka Philadelphia (konkretnie tego, nie szukałabym innych na zastępstwo)
- 200 g pasty pistacjowej 100% pistacji. ( I tutaj tez ważne jest to, żeby to nie był żaden dosładzany krem z olejem palmowym i znikomą ilością pistacji, ale właśnie taka pasta zrobiona ze 100 % pistacji. Polecam tę od Pasieki Rodziny Sadowskich. Pamiętaj, iż na hasło basiasz10 masz 10 % rabatu na zakupy.)
- 200 g cukru (Jeśli lubisz mniej słodkie ciasta, można dać mniej cukru. Po prostu spróbuj masę przed pieczeniem i jeżeli uznasz, iż np. 150-170 g wystarczy, to będzie ok.)
- 2 łyżki roztopionego masła
- 5 jajek
- 4 łyżki mąki
- 500 g śmietanki 36%
- 1 mała buteleczka (ok. 10 ml) ekstraktu waniliowego
- szczypta soli

Polewa z białej czekolady – składniki :
- 1/3 szklanki śmietanki 36%
- 2 tabliczki białej czekolady
- pokruszone pistacje
- liofilizowane maliny do dekoracji (opcjonalnie)


Utrzyj mikserem serki, pastę pistacjową, cukier i roztopione masło. Dodaj jajka i ponownie miksuj. Śmietankę i mąkę mieszaj do momentu, aż mąka rozpuści się w śmietance o dodaj do masy serowo pistacjowej. Dodaj wanilię i sól i ponownie zamieszaj, aż składniki się ze sobą połączą. Tortownicę wysmaruj masłem i wylej do niej masę.
Piecz sernik w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok. 30 minut.
Po upieczeniu należy sernik wystudzić, a potem włożyć do lodówki na całą noc.
Teraz pora na polewę. Czekoladę połam na kawałki i wrzuć do rondelka ze śmietanką. Podgrzewaj powoli na wolnym ogniu, aż czekolada się rozpuści. Posyp całość pokruszonymi pistacjami i liofilizowanymi malinami.
Smacznego!

Polecam też sernik wiedeński wg. przepisu mojej babci Zofii. Ponadczasowa klasyka zawsze się sprawdza doskonale! Kliknij w zdjęcie poniżej, by przenieść się do przepisu.

Przepis na sernik pistacjowy znalazłam na stronie Rozkosznego.