Barszcz, pierogi, uszka. Bez tych potraw nie wyobrażamy sobie świąt

radio.opole.pl 12 godzin temu
Zdjęcie: Barszcz z uszkami [fot. Envato]


Barszcz, makowiec czy pierogi z kapustą możemy zjeść nie tylko od święta, ale przede wszystkim w Wigilię i Boże Narodzenie te dania smakują wyjątkowo. Mieszkańców regionu zapytaliśmy bez jakich potraw nie wyobrażają sobie grudniowych świąt i co będą serwować dla swoich gości.

- U mnie musi być zupa grzybowa, ale z prawdziwych leśnych grzybów - mówi jedna z kobiet. - Tradycyjne potrawy - barszcz, uszka, pierogi różnego rodzaju z kapustą słodką i z kapustą kiszoną - dodaje gospodyni. - Na pewno barszcz biały z ziemniaczkami, z grzybami, czerwony oczywiście tradycyjnie z uszkami. Pierogi z kapustą i grzybami, pierogi ruskie oczywiście karp, śledzik, ryba po grecku - mówi opolanka. - Uszka z barszczem, pierogi z kapustą i z grzybami, łazanki z kapustą i z grzybami - dodaje inna z pań. I chociaż wszyscy zgodnie przyznają, iż barszcz czy pierogi przygotowują jak zwykle, to właśnie magia świątecznego czasu i rodzinnego gotowania sprawiają, iż te potrawy w tym czasie smakują jakoś inaczej - lepiej.
Idź do oryginalnego materiału