Z czym jeść powidła śliwkowe? Są słodkie i uniwersalne w kuchni. Doskonale smakują na kanapkach, tostach, naleśnikach i w połączeniu np. z twarogiem, ale można je też wykorzystać w ciastach, babeczkach oraz jako dodatek do mięs. Najlepiej będą się komponowały z kaczką, gęsiną lub pieczenią wieprzową.
REKLAMA
Zobacz wideo Zrobiłam gofry lepsze niż z nadmorskiej budki. Chrupiące i maślane
Jak długo trzeba smażyć śliwki na powidła? Tradycyjny sposób zapewnia gęstą konsystencję
Przetwory z węgierek najlepiej smażyć przez trzy kolejne dni po dwie godziny. To tradycja naszych babć, która nie jest pozbawiona sensu. Długie smażenie pozwala uzyskać gęstą konsystencję, dymny aromat i słodycz. Dodatkowo owoce naturalnie się karmelizują i zyskują piękny ciemny kolor. Krótszy czas smażenia poskutkuje rzadką i "lejącą się" konsystencją, a smak będzie bardziej świeży i kwaskowaty. Na powidła najlepiej sprawdzi się węgierka zwykła, Dąbrowicka lub Wangenheima. Te odmiany mają słodko-winny miąższ o dużej zawartości cukru i kilka soku.
Jak zrobić powidła z węgierek? Słodki smak zachwyca każdego
Powidła z węgierek to klasyka domowej kuchni. Przepis nie jest trudny, ale wymaga odrobinę cierpliwości.
Składniki:
1 kg dojrzałych śliwek węgierek,
2-3 łyżki wody.
Jak zrobić powidła z węgierek?istock-@Elmik
Przygotowane przetwory najlepiej trzymać w chłodnym i ciemnym miejscu np. w spiżarni lub piwnicy.
Śliwki umyj, przekrój na pół i wyjmij pestki.
Do garnka wlej wodę i dodaj śliwki. Gotuj na wolnym ogniu.
Pamiętaj, by często je mieszać, aby nie przywarły. Kiedy owoce się rozpadną, pogotuj jeszcze kilka minut i wyłącz palnik.
Przez następne dwa dni gotuj śliwki przez dwie godziny na wolnym ogniu. Kiedy powidła będą gotowe, przelej je do wyparzonych słoików.
Robisz przetwory? Zapraszamy do udziału w sondzie oraz do komentowania.











