Fried rice to aromatyczny, smażony ryż z delikatnymi krewetkami, czosnkiem, cebulą, marchewką i groszkiem. Ten szybki i prosty smażony ryż można przygotować z resztek ryżu i prostych składników! Idealne danie dla całej rodziny, które z powodzeniem może konkurować z jedzeniem na wynos!
Smażony ryż z krewetkami po chińsku – szybki i pyszny obiad z resztek ryżu i warzyw
Smażony ryż z krewetkami to połączenie puszystego ryżu, soczystych krewetek, jajek, groszku i marchewki z czosnkiem oraz cebulką, wszystko doprawione aromatycznym sosem sojowym! To pyszne danie główne, które często można spotkać w chińskich restauracjach. Chińszczyzna jest bardzo lubiana w naszym domu, a fried rice po chińsku należy do naszych ulubionych dań. Uwielbiam przygotowywać to danie, ponieważ często mam w lodówce resztki ryżu oraz mrożone krewetki. Smażony ryż to doskonały sposób na wykorzystanie resztek i zmniejszenie marnowania jedzenia, a przy okazji świetny pomysł na szybki obiad w tygodniu.Azjatycki smak w Twojej kuchni – smażony ryż z krewetkami jak z chińskiej restauracji!
To danie jest nie tylko szybkie i łatwe do przygotowania, ale także wszechstronne – możesz dodać swoje ulubione warzywa, takie jak papryka, cukinia lub kiełki fasoli, aby wzbogacić jego smak i wartość odżywczą. Smażony ryż z krewetkami świetnie sprawdza się jako danie na obiad lub kolację. To również idealny wybór na lunch do pracy.
Aromatyczny ryż z warzywami i krewetkami przypomina jambalayę, jednak wyróżnia się dodatkiem jajek, które w tym daniu stanowią nie tylko dodatkowe źródło białka ale również łączą wszystkie składniki w harmonijną całość. Do tego dania można użyć resztki ryżu, ale też ugotować ryż.
Nie musisz być ekspertem w kuchni, aby przygotować to danie. Wystarczy kilka prostych kroków, by stworzyć potrawę, która smakuje jak wyjęta z menu chińskiej restauracji. W domu możesz dostosować ilość przypraw i składników do swoich upodobań, dzięki czemu każda porcja będzie smakowała dokładnie tak, jak lubisz. Dla urozmaicenia możesz również zamienić krewetki na kurczaka, tofu lub ulubione owoce morza.
Smażony ryż z krewetkami i warzywami
DrukujSkładniki:
4 szklanki ugotowanego ryżu
1 szklanka groszku, mrożonego
1 duża marchewka
1 czerwona cebula
4 ząbki czosnku
400 g krewetek
10 cm pora
1 czerwone chili
5 jajek
2 łyżki neutralnego oleju
3 łyżki sosu sojowego
1 łyżka startego imbiru
2 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka octu ryżowego
1 łyżeczka suszonych płatków chili
Przygotowanie:
- W miseczce wymieszać sos sojowy, olej sezamowy i ocet ryżowy. Dodać obrane krewetki i wymieszać. Odstawić na bok.
- Pokroić cebulę i chili w drobną kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Rozgrzać olej na patelni i zeszklić cebulę, chili i czosnek. Następnie dodać groszek, rozdrobnioną marchewkę i por w krążkach. Smażyć, aż warzywa będą miękkie, około 5 minut.
- Wbić jajka do warzyw, smażyć aż się zetną. Przełożyć na talerz. W dużym garnku o grubym dnie podsmażyć krewetki wraz z sosem sojowym. gwałtownie dodać ryż i usmażone z jajkami warzywa. Wymieszać danie.
- Na koniec dodać suszone płatki chili i ewentualnie doprawić solą. Podawać na ciepło. Smacznego!