Awaryjny sposób na ostrzenie noży. Sprawdź, jak to zrobić bez ostrzałki

dompelenpomyslow.pl 2 tygodni temu

Tępe noże w kuchni to powód zbędnej frustracji. Nikt nie lubi męczyć się podczas kojenia, a w efekcie otrzymywać jeszcze poszarpanych i nieestetycznie wyglądających kawałków pożywienia. Narzędziem służącym do ostrzenia noży jest ostrzałka, ale nie martw się, jeżeli jej nie posiadasz. Możesz naostrzyć swoje noże choćby bez niej. Sprawdź, jak to zrobić!

Dlaczego noże się tępią i jak temu zapobiec?

Podczas używania noża na jego krawędzi powstają mikrouszkodzenia. Ostrze może się wyginać, ścierać lub na jego powierzchni mogą pojawiać się ubytki. Aby spowolnić ten proces, należy przestrzegać poprawnej techniki krojenia, unikać uderzania ostrzem o twarde powierzchnie i zwrócić uwagę na dobór adekwatnej deski do krojenia — najbezpieczniejsze dla noży są deski drewniane i plastikowe. Ponadto istotne są kwestie poprawnego mycia i przechowywania noży — praktyki takie jak mycie w zmywarce i przechowywanie ich „luzem” w szufladzie mogą skrócić ich żywotność. Ostatnią zasadą jest używanie noży zgodnie z ich przeznaczeniem, nie powinno się za ich pomocą przecinać twardych przedmiotów, otwierać puszek i plastikowych opakowań.

Jak działa ostrzałka?

Ostrzałka ma za zadanie przywrócić pożądaną ostrość krawędzi tnącej noża. W zależności od rodzaju ostrzałki, jej działanie może się nieznacznie różnić. Większość z nich wymaga przeciągania lub przesuwania noża pod odpowiednim kątem, co sprawia, iż krawędź noża staje się znów cienka i ostra. Istnieją też narzędzia prostujące zagiętą krawędź, które nie ostrzą, ale pomagają wydłużyć okres pomiędzy ostrzeniem adekwatnym, dzięki czemu nóż zachowa się w dobrym stanie na dłużej.

Trik na ostre noże bez ostrzałki

Jeśli Twoje noże są już tak stępione, iż nie tną choćby pomidora, to znak, iż należy je naostrzyć. Gdy nie posiadasz żadnej ostrzałki, zadanie to może wydawać się trudniejsze, ale nie jest całkowicie niemożliwe. Do awaryjnego naostrzenia noży możesz wykorzystać ceramiczne naczynie z nieszkliwioną dolną krawędzią, np. kubek, miseczkę czy talerzyk. Wystarczy położyć naczynie do góry dnem i przesuwać nóż pod kątem 15-20 stopni po chropowatej powierzchni. Należy robić to naprzemiennie z obu stron po kilka-kilkanaście razy, a na koniec spłukać z resztek pyłu i metalu oraz wytrzeć do sucha.

Idź do oryginalnego materiału