Autorski przepis mojej babci. Ketchup z cukinii wychodzi przepyszny

g.pl 2 dni temu
Koniec lata i początek jesieni to czas na przygotowywanie przetworów. Oprócz dżemów, kompotów oraz innych pyszności warto naszykować do spiżarki również kilka słoiczków z domowym ketchupem. To naturalny i pyszny zamiennik ulubionego dodatku do dań. Po spróbowaniu tej kompozycji nie wrócisz już do sklepowego produktu.
Uprawiając owoce i warzywa w przydomowym ogródku, mamy możliwość cieszyć się smacznymi, jakościowymi plonami. Niekiedy ich ilość jest jednak w stanie nas przytłoczyć i czasami nie wiemy, co z nimi robić. W takiej sytuacji z pomocą przychodzą nam przepisy na różnego rodzaju przetwory. W tym artykule zdradzimy wam, jak przetworzyć pomidory i cukinię, aby powstał pyszny domowy ketchup. Ten dodatek świetnie komponuje się z kanapkami, zapiekankami, pizzą, a choćby makaronem.


REKLAMA


Zobacz wideo Szybki przepis na chrupiące placki z cukinii


Ketchup z pomidorów i cukinii. Wykorzystaj domowe uprawy do stworzenia pysznego dodatku
Niemalże w każdym polskim domu (i nie tylko) po otworzeniu lodówki zobaczymy ketchup. Gęsta masa stworzona na bazie pomidorów to ulubiony dodatek do dań wielu osób. Potrafi on znacząco wpłynąć na smak posiłku, którym się raczymy. o ile chcecie jeszcze bardziej zaskoczyć wasze kubki smakowe, a w dodatku stawiacie na jakość, bez wątpienia powinniście przygotować domową wersję tego produktu. To banalnie proste zadanie, które podczas kosztowania efektów przyniesie wam mnóstwo satysfakcji.
Zobacz też: Domowa pasta curry to prawdziwy majstersztyk. Odmieni smak każdej potrawy. Robi się ją w mgnieniu oka
Do przygotowania ketchupu z sezonowych warzyw, potrzebujesz:


2 kg cukinii
1 kg dojrzałych pomidorów
0,5 kg cebuli
2 duże ząbki czosnku
1,5 łyżki soli
2,5 łyżki cukru
1 łyżkę słodkiej papryki
1 łyżeczkę ostrej papryki
3/4 szklanki octu


Domowy ketchup - przepis. Naturalny dodatek przygotujesz w niecałą godzinę
Na początku wymyj wszystkie warzywa i obierz je ze skórki. W pierwszej kolejności posiekaj cebulę i czosnek, a następnie wrzuć je do naczynia, w którym wcześniej należy rozgrzać oliwę. Kiedy amarylkowate się szklą, pokrój cukinię i pomidory na drobne kawałki. Dorzuć je do naczynia, w momencie gdy cebula będzie już lekko złotawa. Całość duś pod przykryciem na średnim ogniu systematycznie mieszając. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj pozostałe składniki i dokładnie je wymieszaj. Zmniejsz ogień i poczekaj aż masa zgęstnieje. W tym czasie możesz przygotować sobie słoiki (wyparz). Pod koniec gotowania użyj blendera i pozbądź się wszelkich większych kawałków cukinii i pomidorów, aby ketchup miał jednolitą konsystencję. Kremowy dodatek przelej do szklanych naczynek, zamknij je i pasteryzuj przez ok. 10 minut.


Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.
Idź do oryginalnego materiału