Aromatyczny piernik z dynią jak z PRL-u. Ten przepis królował na stołach jesienią. Szczypta popularnej przyprawy podkreśli słodycz

stronakuchni.pl 11 miesięcy temu
Zdjęcie: Anna Daniluk


Obłędnie pachnący piernik z dynią to pyszny wypiek na jesień. Dodatek dyni sprawia, iż ciasto jest wilgotne, sprężyste i znakomicie smakuje podane do kubka gorącej herbaty. Podczas przygotowania ciasta warto dodać szczyptę soli, która podkreśli słodki smak piernika. Poznaj przepis na piernik z dynią jak na dawnym podwieczorku.

W skrócie

  • Piernik z dynią bez cukru – prosty przepis na jesień
  • Jak zrobić piernik dyniowy?
  • Przepisy na pierniki

Piernik z dynią to jeden z wypieków, który jedzono w latach 80.XX wieku. Poniższy przepis zainspirowany jest recepturą zawartą w książce „Kuchnia oszczędnej gospodyni” autorstwa Barbary Bytnerowiczowej. W oryginalne autorka polecała używać przecieru z rozgotowanej dyni, kawy zbożowej instant typu Inka oraz oleju sojowego. W pierniku dyniowym w PRL-u korzystano ze sztucznego miodu i cukru. Przygotowaną masę na piernik Barbara Bytnerowiczowa zalecała piec w „miernie nagrzanym piekarniku”. Zaktualizowaliśmy przepis do współcześnie dostępnych składników i oraz metody przygotowania. Zobacz przepis na piernik z dynią na deser.

Kliknij przycisk, aby zobaczyć składniki i etapy przygotowania ciasta

Piernik z dynią bez cukru – prosty przepis na jesień

Liczba porcji: dla 8-10 osób.
Czas przygotowania: 1 godzina.
Stopień trudności: łatwy.

Składniki:

  • 250 g purée z dyni,
  • 30 ml kawy zbożowej lub espresso,
  • 2 jajka,
  • 4 łyżki oleju rzepakowego,
  • 200 g miodu,
  • 350 g mąki pszennej,
  • 7 g proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 10 g przyprawy do piernika.

W naszej galerii możecie zobaczyć składniki i etapy przygotowania piernika z dynią

Jak zrobić piernik dyniowy?

Przygotowanie:

  1. Przygotowane wcześniej purée z dyni należy umieścić w szklanej misce.
  2. Do dyni trzeba dodać naparzoną i wystudzoną kawę, stopiony miód, rozmieszane jajka i olej rzepakowy. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
  3. Mokre składniki na piernik dyniowy należy wymieszać na jednolitą masę.
  4. W oddzielnej misce trzeba przesiać mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia i przyprawą do piernika. Suche składniki należy dodać do mokrych i powoli mieszać przy pomocy rózgi lub łopatki silikonowej.
  5. Ciasto na piernik dyniowy trzeba włożyć do keksówki wysmarowanej masłem i oprószonej mąką pszenną. Masę piernikową trzeba wyłożyć do formy i wyrównać.
  6. Piernik dyniowy należy piec przez 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 170° Celsjusza. Po tym czasie piernik należy sprawdzić wtykając w środek wykałaczkę.
  7. Jeżeli najgrubsza część jest sucha, to można wyjąć ciasto i wystudzić na kratce.
  8. Gotowy piernik dyniowy warto udekorować polewą czekoladową i posiekanymi orzechami np.: laskowymi lub włoskimi.
quiz Co wiesz o dyniach? [TRUDNY QUIZ]

Przepisy na pierniki

W sezonie jesiennym zachęcamy do przygotowywania różnych rodzajów pierników. Szybki i wilgotny piernik będzie idealnym wypiekiem dla całej rodziny. Sekret smaku tkwi w dodaniu przecieru jabłkowego. Przed uroczystościami rodzinnymi lub Bożym Narodzeniem można także wykonać piernik last minute , który nie wymaga leżakowowania.

Aromatyczny piernik z dynią jak z PRL-u. Ten przepis królowa...

+7 Zobacz galerię

Zobacz przepisy na pierniki ze Strony Kuchni:

Idź do oryginalnego materiału