Świąteczne ciasto pomarańczowe z szafranem to prawdziwa złocista perełka na świątecznym stole. Cudownie wilgotne, intensywnie aromatyczne i przygotowane z całej pomarańczy zachwyca zarówno smakiem, jak i kolorem. Szafran dodaje mu elegancji i subtelnej nuty jak również podkreśla jeszcze bardziej kolor.
Upiekłam je w podłużnej silikonowej foremce, ale z powodzeniem możecie wykorzystać również formę na babkę. Efekt będzie równie piękny. Idealne do kawy, herbaty i wszystkich tych chwil, kiedy dom pachnie cytrusami i bożonarodzeniową magią.

Wypieki z szafranem – aromat, który tworzy świąteczny nastrój
U nas w domu święta bez tego ciasta… to po prostu nie są święta. Dla mnie ten czas zawsze pachnie cytrusami. Kiedyś one były dostępne tylko od święta, więc może dlatego do dziś kupuję je na kilogramy, jakbym szykowała zapasy na całą zimę.
I kiedy już zjemy świąteczną kolację i przychodzi pora na deser, cytrusy zawsze idą na pierwszy ogień. Ciasto pomarańczowe z szafranem uwielbia cała moja rodzina. To wypiek niezwykle popularny w Szwecji. Zresztą, tutaj wszystko, co szafranowe, znika w mgnieniu oka.
Na blogu znajdziecie sporo moich ukochanych szafranowych przepisów jak szafranowe lussekatter, migdałowe ciasto szafranowe, szafranowe ciasto z gruszką i kruszonką czy adwentowe ciasto szafranowe z jabłkiem. Jak widzicie, naprawdę kocham piec z szafranem i bardzo Was zachęcam, żebyście też dali mu szansę. Może i u Was stanie się świątecznym must-have.

Z czym podawać ciasto pomarańczowe z szafranem?
Najczęściej posypuję ciasto szafranowe cukrem pudrem albo polewam je prostym lukrem. Dzisiaj jednak postawiłam na coś bardziej kremowego. Zrobiłam delikatną pomadę z twarożku śmietankowego i cukru pudru. Kiedy już równomiernie pokryłam nią wierzch ciasta, udekorowałam wszystko cząstkami mandarynek, pestkami granatu i odrobiną rozmarynu.
Taka świąteczna dekoracja od razu wprowadza w wyjątkowy, magiczny nastrój i sprawia, iż to ciasto po prostu musi znaleźć się na świątecznym stole. Wygląda pięknie, smakuje jeszcze lepiej, a goście zawsze pytają o przepis.

Ciasto pomarańczowe z szafranem
DrukujSkładniki:
Ciasto ucierane
1 duża pomarańcza
3 jajka
150 g cukru
70 g masła, rozpuszczonego
0,25 g szafranu
200 g mąki
szczypta soli
10 g proszku do pieczenia
Krem sernikowy
120–140 g serka śmietankowego
2 łyżki cukru pudru
Dekoracja
świeże owoce
gałązki rozmarynu
Przygotowanie:
- Pomarańczę pokroić razem ze skórką na małe kawałki i włożyć do głębokiej miski. Do miski dodać jajka, cukier, szczyptę soli. Całość zmiksować blenderem ręcznym lub kielichowym na jednolitą masę.
- Włożyć masło do rondelka, wsypać szafran i roztopić masło na małym ogniu. Schłodzić i dodać do masy jajecznej. Wymieszać dokładnie szpatułką.
- Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i dokładnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy silikonowej (nie potrzeba smarować tłuszczem) o wymiarach 12 cm x 22 cm i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C bez termoobiegu na środkowym poziomie przez 40–45 minut lub do suchego patyczka.
- Odstawić ciasto do całkowitego ostudzenia.
- Przygotować krem, mieszając serek śmietankowy z cukrem pudrem. Posmarować ciasto masą sernikową i udekorować owocami i rozmarynem. Smacznego!














