W zdrowe produkty od lokalnych producentów i piękne rękodzieło będzie można zaopatrzyć się podczas lipcowego Targu Ziemi130. Sprawdź listę wystawców, którzy zawitają do Tarnawy w niedzielę, 6 lipca.
Targ Ziemi jest organizowany od 2016 roku i cieszy się ogromna popularnością. Stał się platformą spotkań lokalnych producentów żywności, rękodzielników i rzemieślników z osobami poszukującymi zdrowych, ekologicznych produktów i unikalnych wyrobów. Od początku 2024 roku wydarzenie, które przez lata odbywało się w Kraskowie, gości w Ekologicznym Gospodarstwie Rodzinnym Ożga w Tarnawie w gminie Żarów.
Gospodarze wydarzenia zapraszają teraz na kolejną jego odsłonę, która odbędzie się 6 lipca. – Jeszcze tylko kilka godzin dzieli nas od spotkania z Wami. Przybywajcie z całymi rodzinami i razem poczujmy wakacyjny vibe. Pogoda zamówiona, będą stoły, krzesła, leżaki, kocyki – jedynie czekamy na Was. Polecamy przyjechać z pustymi brzuchami, ponieważ szykujemy dla Was różne kulinarne pyszności. Widzimy się w Tarnawie od 11.00 do 15.00. Spotkacie tam swoich ulubionych wystawców, ale przygotujcie się też na nowe twarze – zachęcają organizatorzy.
Na odwiedzających czekać będą następujący wystawcy:
- Ekologiczne Gospodarstwo Rodzinne Ożga – młode ziemniaczki, które tak uwielbiacie, mąka ze starej odmiany pszenicy Ostki Grodkowickiej Gruboziarnistej różne typy, otręby, mąka orkiszowa, żytnia, owsiana i inne jak i kaszka manna, TOFU i „mleko sojowe”, pasty vegańskie, makaron z ostki w kilku odsłonach, domowe ciasta, deserki i inne pyszności,
- Papa Weed konopne herbaty,
- Ostre sztosy – i ich kimchi w wielu odsłonach oraz autorskie sosy o różnym stopniu ostrości,
- Jola i jej przepyszne pierogi w kilku odsłonach,
- Octy owocowe, a z nimi humusy, gąszcze i oczywiście octy ze wszystkiego,
- Jira Ceramics i jej przepiękne rękodzieło,
- Anki cuda Wianki – wianki, dekoracje z naturalnych roślin oraz obrazy z mchu i wiele więcej…
- Perłowe sploty – makramy,
- Paleta Warzyw – groszek cukrowy, kalarepy, brokuły, kalafiory i inne zieleniny,
- Dolnośląski Mazur – Katarzyna Puszcz-Mazur – olej słonecznikowy, olej rzepakowy, oleje z dodatkiem ziół, czosnkiem i papryką,
- Pyszna Zofia – chałki, bułeczki na podmłodzie, chleb żytnio-orkiszowy, paluchy z makiem i sezamem,
- Pasieka Gołaszyce – miód od Łukasza, zdrowa słodycz, obłędna chałwa, lody słodzone miodem, to właśnie one ochłodzą naszą gorącą atmosferę!
- Robótki Karolka – rękodzieło wykonywane na drutach i szydełku,
- Z Natury Lepsze – Mydlarnia – kosmetyki z natury, mydło kozie,
- Serowarnia Strużańska – nabiał owczy wszelaki,
- Gospodarstwo Rolne Szczypiorki – wędliny przetwory mięsne, jaja, nabiał wyłącznie z własnego gospodarstwa,
- Gospodarstwo Malinowskich w Ciepłowodach – miody smakowe i z dodatkami ziołowymi (z malinami, a cytryną, z rokitnikiem, z aronią, z pokrzywą, z kakao, z kakao i miętą, z propolisem) syropy: z kwiatów czarnego bzu, z tymianku, z mniszka, z mięty, z kurdybanka, z melisy, octy: z płatków róży, z mniszka, z jaśminowca, krem z kasztanów jadalnych oraz pierniki,
- Lawenda Podolin,
- Wańczykówka – nabiał krowi i owczy w mistrzowskim wykonaniu, warzywa z własnego ogrodu
- Kozłonoga Gospodarstwo Kozie – chleb PRZEżytni, pradawny z pieca chlebowego opalanego drewnem na mąkach biodynamicznych, sery, jogurty, kefiry kozie z mleka kóz własnych, pierogi kozie, świeże kozie mleko, kefir, jogurty,
- Jagodowe pole- cuda z borówki amerykańskiej z naturalnej uprawy, świeże owoce,
- Bubble – mydła glicerynowe,
- Eko-Ar Przetwory z Aronii – ekologiczne soki i przetwory,
- Pasieka Spod Ślęży – Krzysztof Staryszak,
- Banaś Gospodarstwo Sadowniczo-Ogrodnicze,
- Dyniowy zakątek i wszystko co można sobie wyobrazić z dyni,
- Maści przeciwbólowe Magdaleny oraz inne wyroby ziołowo-grzybowe,
- Warzywa z „Siedliska Natury”,
- Maszynowa stacja- manualnie szyte zabawki, świetny pomysł na prezent dla najmłodszych i też tych trochę starszych
- Ewelina z przepięknymi ozdobami głowy: opaski, spinki, manualnie szyte gumki
- Produkty z Karkonowskiej Marki Lokalnej m.in przepyszne pstrągi wędzone i zamknięte w słoiku, opasty z papryki i inne łakocie
- Biżuteria „keskese” z miedzi, żywicy i plastrów miodu,
- Berydecor z ubraniami a naturalnych tkanin,
- Sernica Dolnośląska z przepysznymi owczymi serami dojrzewającymi,
- Monika Kołataj i jej manualnie robione letnie sweterki na chłodniejsze wieczory i nie tylko,
- Pomidorowy Zakątek ze swoimi dorodnymi pysznymi pomidorami i ogórkami ,
- Czarna Brzoza i jej letnie ozdoby,
- Leśna stolarnia – cuda z drewna,
- Jagoda Kamczacka na wiele sposobów, źródło witamin i antyoksydantów,
- Serowarnia Strużańska – owczy wałeczek, owczy kefir i jogurty,
- Winnica Świdnicka i grona zamknięte w butelce,
- Polna. ja – biżuteria z żywicą, która pozwala nam nosić piękno natury zawsze przy sobie,
- Różne zupy Joli zamknięte w słoiku, dla tych co wiecznie są na niedoczasie i nie tylko…
- Izabela z cudownymi solami, które urozmaicą każdą potrawę,
- Magdalena Wołoszyn z biżuterią z kamieni naturalnych, które cieszą nie tylko oczy ale też duszę,
- Dziki zwierz będzie miał ze sobą mięso, które pachnie lasem… kiełbasę, szynkę, schaby, kabanosy z dzika i jelenia, boczki z dzika, polędwiczki z dzika i jelenia, burgery z jelenia, steki z jelenia oraz świeży comber z jelenia,
- Torebki KaZy – w różnych odsłonach, co jedna to inna,
- Bio Jabłko przepyszne tłoczone soki z własnego sadu z miłością i witaminami,
- Agnieszka Wieczorek z pięknymi ubraniami dla dzieci i nie tylko. Fani hobby horsingu będą w 7 niebie na tym stoisku,
- Ogrodnictwo Lipskie rośliny do twojego ogrodu, które urozmaicą barwą i zapachem,
- BioSlavic Garden w szczycie czereśniowego sezonu nie mogło zabraknąć owoców prosto z ich sadu, a dla spragnionych koneserów czereśniowych smaków sok w butelce,
- Lidia i jej malowane skórzane buty plus nieograniczona wyobraźnia krawiecka,
- KGW Starczów z Panią Basią na czele i pyszności zamknięte w słoiku,
- Pierniki Justyna Jaczewska – każdy kształt, każdy kolor a to wszystko z pasją i tradycją.
/mn/