Najbliższe miesiące będą obfitowały w wysoką temperaturę i mocne słońce. O tej porze roku należy regularnie pić napoje, które schładzają organizm i przynoszą ukojenie. jeżeli nie lubisz samej wody, to dodaj do niej owoce i zrób pyszną lemoniadę. Nie musi być cytrynowa, bowiem teraz znajdziemy w sklepach wiele innych, pysznych przysmaków. Dobrymi oryginalnym pomysłem będzie przygotowanie lemoniady arbuzowej. Jak ją zrobić?
REKLAMA
Zobacz wideo Kasia z Kwiatu Jabłoni zdradza przepis na... pieczonego arbuza [materiał wydawcy kobieta.gazeta.pl]
Czy lemoniada z arbuza jest dobra? Prosty przepis na orzeźwiający napój
Słysząc "lemoniada", na myśl zwykle przychodzą nam kwaśne cytryny. Rzeczywiście odrobina soku z tego owocu przyda nam się w przygotowywaniu napoju, jednak baza będzie zupełnie inna. Tym razem stawiamy na orzeźwiające i słodkie arbuzy. Wystarczy usunąć z nich skórkę oraz pestki, a miąższ zblendować i zalać wodą z lodem. jeżeli lubimy słodkie napoje, można dodać też cukier. W tym przepisie ogranicza nas tylko wyobraźnia, ponieważ bez względu na proporcje lemoniada zawsze wyjdzie przepyszna i idealna na lato.
Zobacz też: Domowy sposób na turkucia podjadka. Wystarczy połączyć dwa składniki. Owad natychmiast ucieknie z nory
Jak zrobić dobrą lemoniadę arbuzową? Przygotuj niezbędne składniki
Składniki, jakich potrzebujemy do przygotowania lemoniady arbuzowej, to:
kilogram arbuza,
sok wyciśnięty z jednej cytryny,
3-4 łyżki cukru (lub więcej, jeżeli chcemy słodszą lemoniadę),
500 mililitrów wody,
kilka kostek lodu,
listki świeżej mięty do dekoracji.
Lemoniada arbuzowa: przepis. Pyszny napój zrobisz w 10 minut
Na początek kroimy arbuza na mniejsze kawałki, usuwamy wszystkie pestki i wydrążamy miąższ dzięki łyżki.
Przekładamy miąższ arbuza do blendera i dokładnie go miksujemy.
Do dużego dzbanka wlewamy wodę, wyciśnięty sok z cytryny i wsypujemy cukier. Całość mieszamy taż długo, aż cukier zupełnie się rozpuści. Następnie dodajemy zblendowanego arbuza i ponownie wszystko mieszamy (jeśli chcemy uzyskać klarowną lemoniadę, to przepuszczamy wcześniej miąższ przez sitko).
Gdy wszystkie składniki są już dobrze zmieszane, rozlewamy napój do szklanek. Do każdego naczynia wrzucamy kilka kostek lodu, liści mięty i ewentualnie rurkę do picia. Tak przygotowaną lemoniadę podajemy od razu.
Dziękujemy, iż przeczytałaś/eś nasz artykuł.
Bądź na bieżąco! Obserwuj nas w Wiadomościach Google.