Ani skwarki, ani cebulka. Najlepszą okrasą do pierogów jest ta z dwóch składników

pysznosci.pl 1 rok temu
Zdjęcie: Śmietana - Pyszności / Źródło: pixabay.com


Smażona śmietana doskonale odnajduje się w towarzystwie nie tylko mącznych produktów, jak pierogi, makarony czy kluski. To świetny dodatek do gotowanej fasolki, kalafiora (zamiast bułki tartej) czy ziemniaków. Przygotowanie takiej omasty jest banalnie proste, a jej smak i struktura całkowicie odmienią serwowane danie.

O takiej omaście wielu choćby nie słyszało. Smażoną śmietanę przyrządzały nasze babcie, kiedy nie miały do dyspozycji słoniny czy skwarek. Po co w ogóle smażyć śmietanę? Po takiej obróbce produkt zmienia strukturę – staje się bardziej zbity, tworzą się miękkie grudki, kolor staje się złocisty, a smak nabiera orzechowych nut. Koniecznie wypróbujcie przepis na smażoną śmietanę!

Smażona śmietana do pierogów

Smażona śmietana to kolejny wynalazek naszych babć. Do dzisiaj czerpiemy z ich kreatywnej kuchni – mając tak kilka produktów do dyspozycji potrafiły tworzyć zmyślne potrawy, do których chętnie dzisiaj wracamy. Smażona śmietana stanowiła „biedniejszą” wersję omasty do pierogów czy klusek, kiedy nie było możliwości zaserwowania słoniny czy skwarek.

Taka okrasa to wybór bezglutenowy, wegetariański, a choćby zgodny z założeniami diet niskowęglowodanowej i ketogenicznej (mimo iż nasze babcie o nich nie słyszały). Doskonale smakuje podana do pierogów ruskich oraz innych, ziemniaków, klusek czy choćby makaronu. Ma rewelacyjny, maślano-kwaskowy smak z wyczuwalną nutą… orzecha. Struktura jest grudkowata, przyjemnie miękka.

Śmietana – Pyszności / Źródło: pixabay.com

Przeczytaj również: Wnuczka opróżniła zamrażarkę swojej babci. Znalazła tam żywność z 1972 roku

Jak smażyć śmietanę?

Tradycyjnie okrasę tę przyrządzano z swojskiej śmietany. Ze względu na charakterystyczny smak i aromat tego produktu nie wszyscy go docenią. Dlatego bezpieczniejszym wyborem będzie śmietana (nie śmietanka) choćby taka ze sklepu, 18 lub 30-procentowa. Wybierajmy produkt o jak najczystszym składzie, bez niepotrzebnych dodatków skrobi czy innych. Śmietana najlepiej smakuje smażona na niewielkiej ilości masła.

Składniki:

  • 400 gramów śmietany 18-procentowej
  • 2 łyżeczki masła

Przygotowanie:

  1. Masło rozpuść na patelni na średniej mocy palnika. Kiedy zacznie wrzeć, dodaj śmietanę.
  2. Zwiększ moc palnika i ciągle mieszaj śmietanę, by uniknąć przypalenia produktu.
  3. Kiedy zaczną tworzyć się grudki, a śmietana zgęstnieje, zmniejsz delikatnie moc palnika.
  4. Śmietanę smaż do momentu, aż nabierze złocistego koloru, pamiętając, by nie przerywać mieszania.
Idź do oryginalnego materiału