Andrzej Grabowski to ikona polskiej kinematografii. Aktorstwo nie jest jednak jego jedynym „konikiem”. Jak się okazuje, poza występowaniem na scenie i przed kamerą, aktor lubi też… pogotować. Przepis na bigos według Andrzeja Grabowskiego jest wart zainteresowania każdego pasjonata tradycyjnej polskiej kuchni.
Teraz kiedy wiemy już, iż Andrzej Grabowski jest niczego sobie kucharzem, który ceni starodawne receptury i tradycyjną polską kuchnię, nie pozostaje nam nic innego, jak sprawdzić jego przepis na staropolski bigos. To właśnie jego przyrządzaniem aktor pochwalił się w jednym z wywiadów udzielonych „Faktowi”.
Co więcej, Grabowski zaznaczył, iż jego bigos nie przypomina tego z „dworców autobusowych z PRL-u”; jest natomiast iście prawdziwy, długo gotowany i z dodatkiem wina i jabłek. Wysłuchawszy całej wypowiedzi, postanowiliśmy spróbować odtworzyć ten przepis. Oto on.
Bigos według Andrzeja Grabowskiego – Pyszności; foto: Canva
Bigos według Andrzeja Grabowskiego
Składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 kg kapusty białej
- 1 kg kiełbasy
- 1/2 kg boczku wędzonego
- 1/2 kg wędlin
- 6 szklanek wody
- 12 suszonych śliwek
- 3 cebule
- garść suszonych grzybów
- 2 jabłka
- 2 marchewki
- 2 pietruszki
- 2 pomidory
- owoc jałowca
- 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego
- przyprawy: kminek, ziele angielskie, czosnek suszony, kolendra, majeranek, liście laurowe, sól i pieprz
Sposób przygotowania:
Ponieważ, co jasno wyjaśnił Andrzej Grabowski, jego bigos nie należy do tych szybkich, przygotuj się na długie gotowanie. Najpierw, dzień przed wstawieniem bigosu, namocz grzyby. Po ich wyjęciu nie pozbywaj się jednak wody.
Kiszoną kapustę odciśnij – nie płucz jej, a połowę zalewy odlej do naczynia. Następnie poszatkuj obie kapusty.
Bigos według Andrzeja Grabowskiego – Pyszności; foto: Canva
Teraz pozostałą po kiszeniu kapusty zalewę wlej do garnka. Dodaj do niej 6 szklanek wody, poszatkowane kapusty, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj na wolnym ogniu przez 30 minut.
Jabłka zetrzyj, a pietruszkę, marchew i pomidory posiekaj. Dodaj je do podgotowanej kapusty. Dorzuć tam jeszcze suszone śliwki, starte owoce jałowca i po szczypcie z każdej przyprawy. Wymieszaj i gotuj dalej.
Pokrojony w kostkę boczek wytop na patelni. Następnie na tę samą patelnię wrzuć posiekaną cebulę, a po chwili kiełbasy i wędliny. Wszystko razem podsmaż i wrzuć do garnka z bigosem.
Teraz dolej do wszystkich składników wino, trochę wody po moczeniu grzybów i gotuj 40 minut. Dopraw solą i pieprzem. Teraz już czeka cię tylko sprawdzian z cierpliwości. Jak twierdzi Grabowski, bigos ten najlepiej będzie smakował po 2 dniach. Smacznego!
Tak powstaje bigos według Andrzeja Grabowskiego. Zobacz też przepis na roladki z cukinii z serkiem śmietankowym.