
1. Twarde mięso
Zdarzyło Ci się kupić mięso, które wyglądało genialnie, ale po ugotowaniu stało się twarde i trudne do żucia? jeżeli tak to mamy dla Ciebie trik, który Ci pomoże. Możesz użyć owoców takich jak jabłko, ananas czy gruszki. Pokrój je w cienkie plasterki i przykryj nimi mięso, a następnie jeszcze je pogotuj przez jakiś czas. Sok z owoców idealnie je zmiękczy.
Możesz użyć też Coli, która również zmiękcza mięso. Wystarczy je namoczyć przed smażeniem w Coca Coli przez około 10 minut, aby mięso potem było miękkie.
2. Za słona zupa
Jeśli zupa wyjdzie zbyt słona, to jeszcze możesz uratować sytuację. Jest kilka prostych trików, które zaradzą temu problemowi. Pierwszym z nich jest ziemniak, którego wystarczy obrać i wrzucić do garnka z zupą. Pogotuj ją jeszcze przez 10 minut i wyrzuć ziemniaka, który wchłonie w siebie nadmiar soli. W ten sam sposób możesz użyć jabłka.
Niektórzy kucharze zalecają użycie cukru rafinowanego, aby zniwelować słony smak. Kostka cukru na garnek zupy to wystarczająca ilość, musimy tylko poczekać, aż się rozpuści i dobrze go wymieszać.
3. Ostry smak cebuli

Jeśli do dania dodajesz surową cebulę, to możesz najpierw pokroić je w krążki i umieścić w misce z zimną wodą. Dzięki temu ostry aromat i smak surowej cebuli zostaną stłumione i będzie idealnie komponowała się ze smakiem potrawy.
4. Naleśniki przywierające do patelni
Jeśli naleśniki przywierają do patelni, to oznacza, iż ciasto jest zbyt mokre. Wystarczy dodać trochę mąki, aby naleśniki smażyły się dobrze.
5. Zbyt słone mięso
Jeśli mięso wyjdzie zbyt słone, to pozostało szansa, by je uratować. Umieść je w misce z kwaśną śmietaną i daj czasu, by śmietana pochłonęła nadmiar soli.